Buitenland
KRO-NCRV

Peter Wijninga: 'Indirect zijn we al in oorlog met de Russen'

foto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Peter Wijninga: 'Indirect zijn we al in oorlog met de Russen'

In Duitsland komen de bondgenoten van Oekraïne samen om te praten over de levering van zwaardere wapens en tanks aan Oekraïne. Duitsland twijfelt over het leveren van de gewilde Leopard 2-tank, maar volgens veiligheidsexpert Peter Wijninga ís de NAVO indirect al in oorlog met Rusland. "Daar hoeven we niet omheen te draaien", zegt hij bij Spraakmakers.

De NAVO levert al langer wapens en spullen aan Oekraïne en in die zin zijn we al een partij geworden, denkt de veiligheidsexpert van het Haags Centrum voor Strategische Studies (HCSS).

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Leopard 2-tank

Op de Duitse luchtbasis Ramstein zal er met de vijftig bondgenoten vooral gesproken worden over de Duitse levering van Leopard gevechtstanks. "De tanks zijn hard nodig, dat is duidelijk", vertelt Wijninga. Volgens hem kunnen deze gecombineerd met infanterie gevechtsvoertuigen en artillerie, zoals pantserhouwitsers, een doorbraak voor de Oekraïners forceren voordat het nieuwe Russische offensief begint.

Duitsland twijfelt

In Duitsland zelf wordt er "ongelofelijk gedebatteerd", vertelt de Duitse journalist Annette Birschel. "Er is echt een splitsing onder de Duitsers. De helft is vóór en de helft is tegen." Vooral bewoners van het oosten van Duitsland (de voormalige DDR) zijn tegen, maar ook jongeren. "Zij vrezen escalatie", zegt Birschel.

Duitsland heeft altijd benadrukt niet alleen te willen staan in hun hulp aan Oekraïne, maar die vlieger gaat hier niet meer op, zegt Birschel. Verschillende landen al hebben aangegeven meer te gaan leveren als Duitsland ook levert.

Mis niets met de nieuwsbrief van Spraakmakers

Spraakmakers maken we mét jou als luisteraar. En om jou zoveel mogelijk bij ons programma te betrekken, versturen we een dagelijkse nieuwsbrief. Hierin vind je de stelling van de dag, de onderwerpen in de uitzending en een interessant artikel dat zeker het lezen waard is. Zo kun je gemakkelijk meepraten en mis je nooit meer iets!

Meld je hier aan.

Ster advertentie
Ster advertentie