Buitenland

Assistent secretaris-generaal NAVO: Kremlin stuurt steeds meer troepen naar Oekraïense grens

WNL
foto: Sven op 1
  1. Nieuwschevron right
  2. Assistent secretaris-generaal NAVO: Kremlin stuurt steeds meer troepen naar Oekraïense grens

Er is nog steeds sprake van een uitbreiding van het aantal Russische troepen aan de grens met Oekraïne. Dat zei David van Weel, assistent secretaris-generaal van de NAVO, vanochtend in Sven op 1. De Nederlander wond er geen doekjes omheen. "Er is nog geen spoor van deëscalatie te bekennen."

Assistent secretaris-generaal NAVO: Kremlin stuurt steeds meer troepen naar Oekraïense grens

Van Weel, een van de belangrijkste adviseurs van NAVO-baas Jens Stoltenberg, maakt zich zorgen. "We zien een ongewone troepenbeweging, zelfs vanuit het verre oosten van het Russische grondgebied. Dat is zeer zorgelijk en dus zijn we op alle scenario’s voorbereid." De NAVO-topman, voorheen de belangrijkste buitenlandadviseur van premier Rutte, juicht de opgeschroefde wapenlevering naar Oekraïne vanuit het westen dan ook toe. "Oekraïne is een soeverein land en heeft dus het recht om de grenzen te verdedigen."

Hulp aan Oekraïne hoeft volgens Van Weel niet altijd in de vorm van tanks en wapens te komen. "Cyber is tegenwoordig onlosmakelijk verbonden met oorlogsvoering", vertelt hij aan Sven Kockelmann. "En Nederland behoort tot de absolute top op dat gebied. Alle hulp aan Oekraïne is welkom."

Datzelfde Oekraïne wordt op termijn gewoon lid van de NAVO, als het aan Van Weel ligt. "Daar gaat natuurlijk wel een traject aan vooraf, maar elk land gaat over zijn eigen veiligheidsarrangement", aldus de rechterhand van Stoltenberg. "Dat staat in de Helsinki Final Act, waar ook Rusland zich aan gecommitteerd heeft." Ook voor Zweden en Finland staat de deur van de NAVO open wat Van Weel betreft.

Sven op 1 met David van Weel (assistent-SG van de NAVO)

Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Ster advertentie
Ster advertentie