Buitenland
NOS

Lula wint eerste ronde, Bolsonaro onverwacht sterk: 'Laat zien hoe verdeeld Brazilië is'

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Lula wint eerste ronde, Bolsonaro onverwacht sterk: 'Laat zien hoe verdeeld Brazilië is'

Lula da Silva wint de eerste ronde van de presidentsverkiezingen in Brazilië, maar zittend president Jair Bolsonaro scoorde beter dan verwacht. Wat betekent dat? In het NOS Radio 1 Journaal contact met correspondent Nina Jurna vanuit Rio de Janeiro.

Er komt een tweede ronde in de verkiezingen van Brazilië. Met bijna alle stemmen geteld staat Bolsonaro met 43,3 procent van de stemmen iets achter op zijn uitdager Da Silva die 48,4 procent heeft.

Omdat geen van de kandidaten een absolute meerderheid heeft, is de tweede ronde nodig. Die staat gepland op 30 oktober. Aan de eerste ronde deden nog negen andere kandidaten mee, maar die speelden geen rol van betekenis.

Steun onderschat

De uitslag bleek veel meer nek aan nek dan de laatste peilingen voorspelden. In een enquête die op zaterdag werd gepubliceerd had Lula nog een voorsprong op Bolsonaro van 50 tegen 36 procent. Bij het binnenlopen van de eerste uitslagen erkenden de peilers dat ze de steun voor Bolsonaro, president sinds 2019, hadden onderschat.

"Deze uitslag geeft aan hoe Brazilië tot op het bot verdeeld is", zegt Jurna. "Dat zal de komende weken, in aan loop tot de tweede ronde, nog meer polarisatie en spanningen met zich mee kunnen brengen. En wie er uiteindelijk ook gaat regeren, een groot deel van het land zal liever iemand anders als president hebben gezien."

Tropische Trump

Tegenstanders van de 67-jarige Bolsonaro, ook wel de Tropische Trump genoemd, hadden kritiek op zijn politieke incorrectheid, corona-ontkenningen en geflirt met de militaire dictatuur van het land in de vorige eeuw. Voorstanders prezen zijn inzet voor conservatieve waarden en strijd tegen de linkse politiek van zijn voorgangers.

Lula (76) geldt als een aartsrivaal van de rechtse president. Hij was tussen 2003 en 2010 al eens president en staat bekend om zijn uitgesproken linkse beleid, al werd zijn ambtsperiode ontsierd door beschuldigingen van wijdverbreide corruptie. Lula zat zelf 19 maanden gevangen, maar zijn veroordeling werd uiteindelijk als politiek gemotiveerd ongedaan gemaakt.

r1jn brazilie

Ster advertentie
Ster advertentie