Buitenland
VPRO

Recordaantal inheemse verkiezingskandidaten in Brazilië

foto: EPA
  1. Nieuwschevron right
  2. Recordaantal inheemse verkiezingskandidaten in Brazilië

Niet minder dan 181 inheemse kandidaten doen volgende maand mee met de algemene verkiezingen in Brazilië. Begin oktober dingen ze mee naar een plek in de regionale en federale congressen. In Buitenland Uitgelicht vertelt journalist Edwin Koopman dat er nooit eerder zoveel gegadigden waren.

VPRO BB Uitgelicht

Het grote aantal kandidaten wijst op een groeiende emancipatie van de oorspronkelijke bewoners van Brazilië. Het besef groeit dat demonstraties en de lokale politiek niet genoeg zijn om gehoord te worden; om de problemen echt op te lossen is een stem nodig op landelijk niveau. Op dit moment zijn er maar twee inheemse afgevaardigden actief.

De problemen voor deze groepen zijn enorm. Tijdens de regering van president Jair Bolsonaro zijn allerlei beschermende maatregelen opgeheven voor hun leefgebieden, subsidies voor belangenverenigingen zijn gestopt, kolonisten en houtkapbedrijven krijgen vrij toegang tot de Amazone. Inheemse activisten zijn bovendien doelwit van aanslagen en worden regelmatig vermoord.

Eenvoudig is het niet om gekozen te worden. Bij de vorige verkiezingen stemde een meerderheid van de kiezers in de deelstaat Amazonas, waar de meeste inheemse gebieden zijn, op de huidige president. Vier van de acht gekozen afgevaardigden uit de regio vertegenwoordigen de lobby van de agro-business, die niets moet hebben van inheemse rechten.

Bureau Buitenland

Bureau Buitenland: internationaal nieuws, reportages en geopolitiek. Met achtergronden en opmerkelijke verhalen uit het buitenland. Dagelijks te horen tussen 13:30 en 14:00 uur, of terug te luisteren als podcast.

Ster advertentie
Ster advertentie