Buitenland
EO

Moet NAVO zich zorgen maken over terugkeer Trump? 'Vertrek niet voorstelbaar', zegt generaal Mart de Kruif

foto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Moet NAVO zich zorgen maken over terugkeer Trump? 'Vertrek niet voorstelbaar', zegt generaal Mart de Kruif

De NAVO-top in Washington wordt deze week overschaduwd door de huidige Amerikaanse politiek. Het kan zomaar zijn dat Trump straks weer plaatsneemt in het Witte Huis. Van hem wordt gezegd dat hij uit de NAVO wil stappen. Is dit reëel? Luitenant-generaal buiten dienst Mart de Kruif is daar niet gelijk bang voor, zegt hij in Dit is de Dag (EO): "Het is in mijn ogen niet voorspelbaar en voorstelbaar dat Amerika daadwerkelijk uit de NAVO stapt."

Hoe kunnen we Oekraïne ondersteunen na de aanval van Rusland?

‘Niet voorspelbaar en voorstelbaar’

Luitenant-generaal buiten dienst Mart de Kruif kan zich niet snel voorstellen dat Amerika uit de NAVO stapt. “Natuurlijk heeft de Amerikaanse president veel invloed binnen de NAVO. Maar het is in mijn ogen niet voorspelbaar en voorstelbaar dat Amerika zonder Europa kan. Niet op militair en economisch vlak. Dus wat dat betreft zal de soep niet zo heet worden gegeten.”

Hij wijst erop dat er tweederde meerderheid moet zijn om de Grondwet te kunnen wijzigen. “Ook zijn er heel veel senatoren, ook bij de Republikeinse partij, die denken dat dit geen goed plan is.”

‘Trump kan drastische maatregelen nemen’

Defensiespecialist Dick Zandee, verbonden aan het Clingendael Instituut, is een stuk minder optimistisch. “Europa heeft Amerika nodig, maar andersom heeft Amerika Europa niet nodig. Ook als Amerika onder Trump in de NAVO blijft, kan hij drastische maatregelen nemen. Bijvoorbeeld een deel van de Amerikaanse troepen uit Europa terugtrekken. Dat kan hij zelf bepalen en heeft daar geen instemming van het Congres voor nodig.

Zo’n besluit zou een enorme schok in Europa teweeg brengen, aldus Zandee. “Ik denk dat we daar in Europa nog steeds niet goed op voorbereid zijn. Dat is slecht voor Oekraïne, slecht voor Europa en uiteindelijk ook heel slecht voor Amerika, maar dat zal Trump niet inzien.”

Europese afzetmarkt

Amerika is juist wel afhankelijk van Europa, meent de Kruif. “Amerika moet zijn Apples ergens kwijt, Elon Musk moet zijn spullen ergens kwijt. Wij zijn ook een afzetmarkt en de economische groei van de Verenigde Staten hangt voor een groot deel af van de afzet en de economische binding met Europa. Als de economie niet groeit, heeft Trump een politiek probleem en ook een militair probleem.”

Hij stelt dat Europa op militair vlak veel zelfstandiger moet worden en daarmee een sterke Europese pijler moet worden binnen de NAVO. “Dat hangt niet af van de Amerikaanse president en moeten we rap doen”, vindt hij.

Dit is een artikel uit Dit is de Dag (EO), dagelijks van 18.30 tot 19.00 op NPO Radio 1. Abonneer je in je favoriete podcastapp om niks te missen. Op het interactieve platform DIT kun je meepraten over het nieuws.

Ster advertentie
Ster advertentie