Buitenland
VPRO

Schoolkinderen leren ICT-vaardigheden in een gele bus

foto: BBC Afrique / YouTubefoto: BBC Afrique / YouTube
  1. Nieuwschevron right
  2. Schoolkinderen leren ICT-vaardigheden in een gele bus

In het noorden van Liberia rijdt Jeremiah Lloyd Cooper met een gele bus van school naar school in afgelegen gebieden. Daarmee maakt hij zijn droom waar om leerlingen te leren omgaan met computers.

Buitenland Uitgelicht: Liberia

In de bus heeft hij een computerlab geÏnstalleerd, vertelt correspondent Aida Grovestins in Bureau Buitenland. "De kinderen krijgen hier computerles. Iets waar ze anders geen toegang toe zouden hebben."

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Computerlab op wielen

Digitale ongeletterdheid is een groot probleem in het West-Afrikaanse land, vertelt Grovestins. "Normaal gesproken moeten leerlingen en studenten naar de hoofdstad Monrovia, willen ze met computers leren werken. Liberia is één van de minst ontwikkelde landen ter wereld en heeft maar beperkt internet: rond de 26% van de bevolking gebruikt internet volgens de Wereldbank."

Het initiatief van Cooper is het eerste en tot nu toe enige mobiele computerlab in het land. In een paar maanden hebben al zo'n duizend kinderen de basisvaardigheden geleerd. "Hij kwam van een school zonder computervaardigheden, en dit motiveerde hem om dit Computerlab op wielen op te zetten."

De inspanningen vanuit de overheid zijn aanzienlijk minder, legt de correspondent uit. "Zelfs vóór het uitbreken van de COVID-19-pandemie worstelde de overheid van Liberia al om het hoofd te bieden aan de gevolgen van de verwoestende ebola-epidemie van 2014 en van de langdurige burgeroorlog die eindigde in 2003. De hele samenleving moest weer langzaam worden opgebouwd en de ICT-infrastructuur was hierbij geen prioriteit. Daarom is het 'Computerlab op wielen' zo belangrijk."

Bureau Buitenland

Bureau Buitenland: internationaal nieuws, reportages en geopolitiek. Met achtergronden en opmerkelijke verhalen uit het buitenland. Dagelijks te horen tussen 13:30 en 14:00 uur, of terug te luisteren als podcast.

Ster advertentie
Ster advertentie