Buitenland
NTR

Mitra Nazar: 'Ik geloof dat elke verslaggever van de aardbeving in Turkije een tik heeft gekregen'

foto: Mitra Nazar
  1. Nieuwschevron right
  2. Mitra Nazar: 'Ik geloof dat elke verslaggever van de aardbeving in Turkije een tik heeft gekregen'

Journalist Mitra Nazar is sinds 2020 correspondent voor Turkije bij de NOS. Dit jaar volgt ze de herverkiezing van Erdogan en de schokkende aardbevingen op de voet. "Verslag doen van de aardbeving dit jaar is heel heftig geweest. Ik geloof dat iedereen, ook mijn collega's die verslag deden, van deze grote ramp een tik heeft gekregen", vertelt ze in Kunststof.

Mitra Nazar, journalist - Kunststof

Aardbeving

In 2020 doet Nazar ook al verslag van een aardbeving, in Izmir. Voor het eerst ziet ze ingestorte flatgebouwen met reddingwerkers. "Ze zijn dan mensen aan het zoeken. Die spanning is er. Dit jaar is dat op een hele grote schaal geweest. Dagenlang lagen er mensen onder het puin. Na die relatief minder zware aardbeving in 2020 merkte ik al dat ik slecht sliep. Ik werd bang in mijn eigen flat in Istanbul."

"Verslag doen van de aardbeving dit jaar is heel heftig geweest. Ik geloof dat iedereen, ook mijn collega’s die verslag deden, van deze grote ramp een tik heeft gekregen. Daar moeten we nu mee dealen."

Istanbul

Mitra Nazar woont nu in Beylerbeyi, het Aziatische gedeelte van Istanbul. Het oversteken van de Bosporusbrug blijft ze bijzonder vinden. "Het is een cliché, je leest het in alle reisboeken over Istanbul, maar het blijft magisch. Je ziet aan twee kanten een prachtige skyline. Het is een voorrecht om in deze stad te wonen."

Tegelijkertijd is het leven daar niet altijd makkelijk. "Er wonen 17 miljoen mensen in Istanbul. Er zijn veel gevaren overal; het verkeer bijvoorbeeld." Nazar vertelt hoe de politieke situatie en de ernstige aardbeving in Turkije begin dit jaar 'als stress boven het land' voelbaar is.

Van Friesland naar Oost-Europa

De in Friesland geboren en getogen Nazar weet al sinds jonge leeftijd dat ze journalist wil worden. Ze begon met schrijven tijdens haar studieperiode, toen ze liftend met vrienden door Oost-Europa trok. "We hadden geen geld, maar wilden wel reizen. In Oost-Europa zochten we steden uit om naartoe te liften. Daar was het ook goedkoop om te overnachten in hostels. Er was nog geen internet, dus het was soms echt zoeken."

De liftreizen openden haar ogen voor 'de mens' en voor de journalistiek. Het was de perfecte journalistieke opleiding. "Liften gaat over vrijheid natuurlijk. Het lukte altijd. Het was ook ons doel om mensen te ontmoeten. Iedere auto is een verhaal. Ik was nooit bang. Van die reizen heb ik een heel groot vertrouwen in de mensheid gekregen en in de steden schreef ik mijn eerste journalistieke verhalen."

Kunststof

Het cultuur- en mediaprogramma van NTR van maandag tot en met donderdag te horen tussen 19:00 en 20:00 uur op NPO Radio 1 of op elk moment terug te luisteren als podcast. Volg Kunststof op Twitter, Facebook en Instagram.

Ster advertentie
Ster advertentie