Buitenland
VPRO

Vrouwen staken in reactie op Mexicaans machogeweld

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Vrouwen staken in reactie op Mexicaans machogeweld

Geen vrouwen op kantoor, in de supermarkt, en in winkels. Geen vrouwen op straat, niet in de auto en niet in het openbaar vervoer. Een hele dag zonder vrouwen: dat staat vandaag te gebeuren in Mexico. Alle vrouwen in het land zijn door feministische groepen opgeroepen om vandaag te staken. Zij willen zo aandacht vragen voor het toenemende geweld tegen vrouwen in het land.

Een dag zonder vrouwen in Mexico

Het aantal vrouwenmoorden in Mexico is de afgelopen vijf jaar met 137 procent gegroeid. Volgens officiële cijfers worden er per dag zo’n drie vrouwen vermoord, maar volgens een Mexicaans onderzoek zijn dat er dagelijks wel tien.

Topje van de ijsberg

Deze cijfers zijn volgens Conny Roggeband, hoofddocent aan de UvA die veel onderzoek heeft gedaan in Latijns-Amerika, alleen maar het topje van de ijsberg: veel gevallen van geweld tegen vrouwen zijn niet bekend omdat incidenten niet worden gerapporteerd aan de politie.

Machocultuur

Roggeband stelt dat er veel tolerantie is voor geweld in de Mexicaanse samenleving. “Dat komt door de machocultuur, zoals dat door de activisten wordt genoemd. Vrouwen in het openbaar vervoer worden vaak overal betast en als je dat rapporteert wordt het weggewuifd. Mannen komen er dus ongestraft mee weg.”

Daar komt bij dat vrouwen vaak zelf de schuld krijgen van (seksueel) geweld: “Vrouwen die dapper genoeg zijn om met hun verhaal naar buiten te komen, krijgen in de rechtszaak vaak te horen dat ze het zelf hebben uitgelokt.”

Staking

En wat doet de politiek? Veel te weinig, vinden de meeste activisten. Daarom worden Mexicaanse vrouwen vandaag, een dag na Internationale Vrouwendag, aangespoord om voor één dag onzichtbaar te worden: niet naar buiten gaan en niet naar werk. Volgens Roggeband zien vrouwen deze radicale actie als een laatste instrument om de aandacht te trekken van de politiek.

Meer verhalen over en uit het buitenland?

In VPRO's Bureau Buitenland zijn dagelijks tussen 19.00 en 19.30 uur diverse, diepgravende en verrassende geluiden over en uit het buitenland. Luister hier alle afleveringen.

Ster advertentie
Ster advertentie