Buitenland
VPRO

Turkse nationalisten staan ongevraagd voor de klas

foto: Gazete Duvar / YouTube
  1. Nieuwschevron right
  2. Turkse nationalisten staan ongevraagd voor de klas

Ze worden met veel bombarie ontvangen: mannen in pak, die Turkse scholen bezoeken om les te komen geven. Maar dat stuit nu op kritiek in het land, vertelt VPRO-journalist Cevahir Varan in Bureau Buitenland.

Buitenland Uitgelicht: Turkije

Groots ontvangen

Het zijn stoere mannen die strak in pak in luxe auto’s arriveren en scholen komen bezoeken. Steeds vaker duiken er online video's van op.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

In een van die video's is te zien dat een man vergezeld wordt door andere jonge mannen. "Wat opvalt is dat hij als een soort god wordt verwelkomd. Links en rechts zijn er rijen mannen die groeten met een grijze wolven-gebaar."

Dat gebaar wordt gebruikt door grijze wolven in Turkije, vertelt Varan. "Het is een club met een grote organisatie met veel politieke invloed." Ideologisch komen ze voort uit de Turks nationalistische partij MHP. "Die partij vormt nu een bredere coalitie met de regeringspartij AKP van president Erdogan."

Maar er is kritiek op hun aanwezigheid op scholen. Met name journalisten maken hier een punt van:

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Geen bevoegdheid

"Het zijn geen docenten, ze hebben dus niet de bevoegdheid om voor de klas te staan. Sterker nog, het is ook strikt verboden in het land."

Tot voor kort mochten alleen zogenoemde hulpmoeders de klas in, als een soort schakel tussen leerling en docent. Sinds afgelopen maand mogen ook zij niet meer, zo heet het Turkse ministerie van Onderwijs bepaald.

"Maar kennelijk geldt het verbod niet voor deze mannen in strakke pakken, zo blijkt uit de praktijk. Die gaan steeds vaker naar basisscholen, middelbare scholen of het hoger onderwijs. "Ze worden hoogst persoonlijk ontvangen door een schooldirecteur. Of geven vaak les over de Turkse vaderlands geschiedenis waar zij zo trots op zijn."

Terug in Oekraïne & Opschorten UNRWA-financiering gehaast of terecht? - Bureau Buitenland

Bureau Buitenland

Bureau Buitenland: internationaal nieuws, reportages en geopolitiek. Met achtergronden en opmerkelijke verhalen uit het buitenland. Dagelijks te horen tussen 13:30 en 14:00 uur, of terug te luisteren als podcast.

Ster advertentie
Ster advertentie