Buitenland
NOS

Laatste westerse journalisten weg uit Marioepol: 'Zelfs voor doorgewinterde oorlogsverslaggevers is het te gevaarlijk'

foto: EPAfoto: EPA
  1. Nieuwschevron right
  2. Laatste westerse journalisten weg uit Marioepol: 'Zelfs voor doorgewinterde oorlogsverslaggevers is het te gevaarlijk'

De voor zover bekend laatste journalisten die voor westerse media verslag deden vanuit Marioepol hebben de stad verlaten. De afgelopen twee weken hebben de verslaggevers van persbureau AP de belegering van de stad gedocumenteerd. Ze maakten in die periode schokkende foto's die de wereld overgingen. In het NOS Radio 1 Journaal een gesprek met Ruth Kronenburg van mediaorganisatie Free Press Unlimited.

Ze fotografeerden onder meer de ravage na het bombardement op een kraamkliniek. Hun foto's van twee zwaargewonde zwangere vrouwen gingen de hele wereld over. "De journalisten waren op zoek naar één van de zwangere vrouwen, maar waren beland in een ander ziekenhuis. Toen merkten ze dat dat hele ziekenhuis omsingeld werd door Russische tanks", zegt Kronenburg.

Getuigen

"De Russen waren duidelijk op zoek naar hen. Ze stonden op een hitlijst. Op een gegeven moment hoorden ze zelfs soldaten in het ziekenhuis. Achteraf bleken dat Oekraïense soldaten die bewust naar hun op zoek waren om hun te redden en uit Marioepol weg te krijgen. Later begrepen ze pas waarom dit zo ontzettend belangrijk was", vertelt Kronenburg.

"Want als de Russen hun eerder hadden gevonden dan waren ze gedwongen geweest om al hun verhalen te ontkennen en te stellen dat het een grote leugen betrof. "Dan waren de twintig dagen dat zij in Marioepol getuigen waren van verwoesting en het bewust bombarderen van de burgerdoelen zoals bijvoorbeeld dat kinderziekenhuis, voor niets geweest."

'Dappere mensen'

"Alle communicatiemiddelen zijn kapot gebombardeerd door de Russen. Het één en ander komt met een enorme vertraging naar buiten. Je moet je voorstellen dat die stad totaal aan gort geslagen is. Zelfs voor doorgewinterde oorlogsverslaggevers is het te erg voor woorden", stelt Kronenburg.

"Er zijn geen regels. Dat komt met name omdat de russen gericht schieten, schieten om te doden. Het is levensgevaarlijk. Er zijn nog wel dappere mensen die de stad in en uit gaan, heel erg weinig, omdat als ze iets gefotografeerd hebben of gedocumenteerd. Dan moeten ze de stad uit om het te kunnen uploaden naar het westen. Dat gaat met enorme vertraging, want het is erg moeilijk om de stad uit te komen."

r1jn marioepol

Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Ster advertentie
Ster advertentie