Buitenland
VPRO

Extreemrechts floreert door corona in Italië

foto: Angelo van Schaik
  1. Nieuwschevron right
  2. Extreemrechts floreert door corona in Italië

Midden op straat in Rome strekken mensen hun arm naar voren, ook wel de ‘Romeinse groet’ genoemd, die door velen wordt gelinkt aan de Hitlergroet. Hoe kan het dat deze groet in Italië regelmatig te zien is, ook al is die per grondwet verboden? Correspondent Angelo van Schaik zocht het uit en ging op pad voor Bureau Buitenland.

De Italiaanse fascisten grijpen hun kans in pandemie

“Het was een aanval op de Italiaanse democratie”, zegt journalist Paolo Berizzi. Vorig jaar oktober liep een demonstratie tegen coronamaatregelen in Rome zwaar uit de hand. Het kantoor van de grootste vakbond van het land, de Confederazione Generale Italiana del Lavoro (CGIL), werd belaagd. Forza Nuova, een neofascistische partij, had deze actie op poten gezet.

Al decennialang zijn er in Italië zulke organisaties actief. En dat terwijl sinds 1952 partijen die het fascistisch gedachtegoed uitdragen per grondwet verboden zijn in het land. “Het fascisme is hier dus nooit écht weggeweest.”Gedurende de pandemie heeft extreemrechts gretig gebruik gemaakt van de grote maatschappelijke onvrede, en het heeft dus alleen maar een katalyserende werking gehad op de polarisatie in het land.

chevron right
chevron right
foto: Angelo van Schaik

Bureau Buitenland

Bureau Buitenland: internationaal nieuws, reportages en geopolitiek. Met achtergronden en opmerkelijke verhalen uit het buitenland. Dagelijks te horen tussen 13:30 en 14:00 uur, of terug te luisteren als podcast.

Ster advertentie
Ster advertentie