Buitenland
BNNVARA

Verantwoordelijk commandant reageert op de rechtelijke uitspraak Slag om Chora

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Verantwoordelijk commandant reageert op de rechtelijke uitspraak Slag om Chora

De Haagse rechtbank heeft de Nederlandse staat gisteren flink op de vingers getikt. In 2007 bij de 'Slag om de Chora-vallei' in Afghanistan werd onterecht een Afghaanse familie gebombardeerd, luidt het vonnis. Volgens de Nederlandse krijgsmacht was het huis (een quala) van de familie een uitvalsbasis van talibanstrijders, maar daar hebben ze geen hard bewijs voor aan kunnen leveren. In De Nieuws BV praten journalist Sinan Can, die het gebied in 2016 bezocht, en Hans van Griensven, luitenant-generaal buiten dienst, die de slag om Chora destijds leidde, over de uitspraak.

Verantwoordelijk commandant reageert op de rechtelijke uitspraak over de slag om Chora

De uitspraak van de Haagse rechtbank verbaast Van Griensven niet. "Ik heb het proces gevolgd en snap de dilemma's waar men voor staat. Ik heb er rekening mee gehouden dat dit de uitspraak zou kunnen zijn." Can, die de documentaire 'De slag om Chora' maakte met Thomas Blom, is blij met de uitspraak. "We leven in een democratische rechtstaat en ook het defensieapparaat wordt door een rechter getoetst." Van Griensven is het eens met Can: "We moeten verantwoording afleggen voor alles wat we doen."

Context

De doorslag in de zaak komt door het ontbreken aan bewijs waarom de huizen zijn gebombardeerd. Dit kon Defensie niet hard maken. Van Griensven: "De rechtbank is niet bekend met de situatie en wil daarom bewijs, dat is vaak zwart-wit. Het probleem is dat wij als militairen altijd in een heel grijs gebied optreden, zeker als de druk hoog is." Volgens de luitenant-generaal buiten dienst is in het vonnis niet terug te lezen dat Defensie op dat moment geen offensief startte, maar dat ze in een zelfverdedigingspositie verkeerden. "Die context is belangrijk."

Can twijfelt niet aan de intenties, druk en verdediging van Van Griensven en de krijgsmacht, maar vindt ook dat achteraf gekeken moet worden naar de actie. Ook vindt de journalist dat als je het bewijsmateriaal niet kan voorleggen, de zaken dan niet goed in orde zijn. Van Griensven blijft achter zijn beslissing staan: "Achteraf kan je altijd een andere beslissing nemen. Wat er gebeurd is, is vreselijk. We zijn ook met slachtoffers in contact geweest en ze hebben compensatie aangeboden gekregen."Volgens Can is het geld in handen gevallen van corrupte figuren.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

20 uur

Wat de rechtbank ook niet gerechtvaardigd vindt, is dat het bombardement 20 uur na de laatste vermeende aanval vanuit de quala plaatsvond. Volgens Van Griensven valt dit nog steeds onder zelfverdediging. Bewezen is volgens hem dat ze beschoten zijn vanuit de quala en dat de krijgsmachten het wooncomplex al langere tijd in het vizier hadden. "Al die omstandigheden samen hebben ertoe geleid dat de quala een legitiem doel werd." Van Griensven vindt dat de rechtbank de krijgsmacht verwijt niet elke minuut van de situatie op te tekenen. "We zijn geen boekhouders, we zitten in een oorlogssituatie." Can vindt dit verweer te makkelijk "Het is juist belangrijk dit vast te leggen." Dat dit niet gebeurd is, vindt Can een bewijs dat de krijgsmacht de zaken niet op orde heeft. "Dat hebben we dus nu ook gezien in de rechtbank."

Reactie uitspraak

Nu de rechtbank het vonnis heeft uitgesproken, vindt Can de reactie van Defensie jammer. "Het is te aanvallend. Er zijn burgerslachtoffers gevallen." Can had gehoopt op een meer empathische reactie. "Ik heb geen twijfel over het verhaal Van Griensven, maar er zijn mensen omgekomen. Dat betreur ik en de nabestaanden ook." Van Griensven zegt het ook vreselijk te vinden dat er slachtoffers zijn gevallen. Waar de luitenant-generaal buiten dienst zich wel zorgen om maakt zijn de de 1500 militairen onder hem. Die hebben hebben volgens Van Griensven hun best gedaan, maar door berichtgeving rondom de zaak lijkt het of ze onrechtvaardige bombardementen uitvoeren. "Daar reageer ik heftig op."

Meer van De Nieuws BV?

Volg ons op Instagram, Facebook en Twitter.

Ster advertentie
Ster advertentie