Buitenland
NOS

Prins Harry en Meghan doen stap terug, Britse pers pakt groot uit

foto: The Sunfoto: The Sun
  1. Nieuwschevron right
  2. Prins Harry en Meghan doen stap terug, Britse pers pakt groot uit

Britse media duiken vol op de onverwachte aankondiging van prins Harry en zijn vrouw Meghan om een stap terug te doen binnen de Britse koninklijke familie.

Correspondent Tim de Wit vertelde er vanochtend over in het NOS Radio 1 Journaal en somde ook een aantal koppen op.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

In een minder vooraanstaande positie binnen de familie wil het stel een ander leven kunnen leiden, maar volgens de BBC is de aankondiging niet overlegd met andere leden van het koningshuis.

Royalty-verslaggever van de omroep Jonny Dymond zegt dat Buckingham Palace daarover 'teleurgesteld' is. Dat woord wordt volgens hem zelden gebruikt als het gaat om familiezaken, wat onderstreept dat er een flinke kloof is ontstaan tussen de familie en Harry en Meghan.

'Oorlogsverklaring'

Tabloid The Sun spreekt zelfs over een 'oorlogsverklaring' aan de rest van de familie en kopt met chocoladeletters "Megxit" op de voorpagina. "De koningin is zwaar overstuur en Charles en William gloeien van woede", schrijft de krant over respectievelijk Harry's oma, vader en broer.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

'Mes in de rug'

Zowel de koningin als Charles en William zouden via de tv het nieuws hebben meegekregen, schrijft de Daily Mail. Het stel zou zelfs de eigen hofhouding niet hebben geïnformeerd. Volgens de tabloid hebben Harry en Meghan daarmee de 'nucleaire knop' ingedrukt als het gaat om hun carrières binnen de koninklijke familie.

"Ook naaste medewerkers hebben het gevoel alsof er een mes in hun rug is gestoken", stelt de Daily Mail.

Clashes

De krant The Guardian schrijft dat Harry en Meghan voor een "uniek, onbekend en onconventioneel" pad kiezen. Maar wel een pad waarbij ze alsnog gebruik kunnen maken van zowel hun internationale bekendheid én hun lidmaatschap van het Britse koningshuis.

Dat ze worstelden met hun huidige rol, was volgens de krant overduidelijk na een flink aantal clashes met de tabloids en een recent interview met Meghan in Zuid-Afrika, die daarin nadrukkelijk aangaf zich geregeld ongelukkig te voelen in haar nieuwe leven.

Presentator Mark Visser sprak er in het NOS Radio 1 Journaal over met correspondent Tim de Wit en Vorsten-hoofdredacteur Justine Marcella.

Ster advertentie
Ster advertentie