Buitenland
VPRO

Argentijnse president wil met AI regering hervormen

foto: Handout / Argentinian Presidency / AFP
  1. Nieuwschevron right
  2. Argentijnse president wil met AI regering hervormen

De Argentijnse president Javier Milei is er na een bezoek aan de Verenigde Staten helemaal van overtuigd: hij kan de overheid gaan hervormen met behulp van kunstmatige intelligentie. Correspondent Remi Lehmann vertelt in Bureau Buitenland over het plan van de zelfverklaarde 'mol met kettingzaag'.

Video niet beschikbaar

Kettingzaag

Het plan van Milei is vooral bedoeld om geld te besparen binnen het staatsapparaat. "Tijdens zijn campagne gebruikte Milei de kettingzaag als metafoor: er moet gesnoeid worden bij de overheid", vertelt Lehmann. "Vorige week omschreef hij zichzelf nog als een 'mol' die de staat van binnenuit gaat vernietigen."

Gebakken lucht

Daarvoor heeft hij nu dus een nieuw hulpmiddel gevonden: kunstmatige intelligentie. "Echt hele concrete informatie over hoe hij AI dan wil inzetten, heeft de president nog niet gegeven", zegt de correspondent. "Digitale-rechtenactivisten waarschuwen dan ook dat hij mogelijk gebakken lucht verkoopt. Het lijkt er ook een beetje op dat dit een lokkertje is voor technologische investeerders."

Quote

Vandaag stemt de Argentijnse Senaat over de zogenaamde ‘Megawet’, die vooral gaat over het geven van tijdelijke 'supermachten' aan de president

Remi Lehmann

Supermachten

Daarnaast is de vraag of Milei dit plan zomaar kan doorvoeren. Dat hangt af van een belangrijke stemming vandaag. "De Argentijnse Senaat zal stemmen over de zogenaamde ‘Megawet’: een enorm pakket van wetten die gaan over privatisering, deregulering van de economie, maar vooral het geven van tijdelijke 'supermachten' aan de president, zodat hij zónder tussenkomst van het Congres belangrijke beslissingen kan doorvoeren."

Het is dus nog afwachten of de mol Milei zijn plan kan gaan uitvoeren, maar het lijkt er sterk op.

Georgië neemt de Russische afslag & Vooruitblik EU-defensietop - Bureau Buitenland

Bureau Buitenland

Bureau Buitenland: internationaal nieuws, reportages en geopolitiek. Met achtergronden en opmerkelijke verhalen uit het buitenland. Dagelijks te horen tussen 13:30 en 14:00 uur, of terug te luisteren als podcast.

Ster advertentie
Ster advertentie