Buitenland
NOS

Is de kapitein van Seawatch 3 een heldin of crimineel?

foto: AFPfoto: AFP
  1. Nieuwschevron right
  2. Is de kapitein van Seawatch 3 een heldin of crimineel?

Wat gebeurt er met Carola Rackete? Vandaag krijgt de 31-jarige kapitein van de Seawatch 3 te horen of ze nog langer vast moet blijven zitten of dat ze wordt vrijgelaten.

Is de kapitein van Seawatch 3 een heldin of crimineel?

Rackete werd afgelopen weekend opgepakt door de Italiaanse politie, nadat ze zonder toestemming met haar schip de haven van Lampedusa was binnen gevaren. Dat was om 40 asielzoekers van boord te laten.

In een filmpje liet ze weten dat haar keuze om de haven tóch binnen te varen weloverwogen was. Wachten zou niet meer te verantwoorden zijn, omdat de situatie aan boord te nijpend was. "Het is mijn verantwoordelijkheid om ze te beschermen", zegt ze. Eerder zei ze al dat ze de "morele plicht" voelt om de asielzoekers te helpen, als "witte Duitsers die alles mee heeft".

Oorlogsdaad

Volgens de Italiaanse minister Salvini is ze een crimineel, die achter de tralies hoort. Het raken van een boot van de kustwacht is volgens hem "niets minder dan een oorlogsdaad".

In Duitsland is ze in de ogen van velen juist een heldin. Bij een inzamelingsactie, opgezet door de bekende komiek Jan Böhmermann, is al meer dan één miljoen euro opgehaald.

Ster advertentie
Ster advertentie