Zes uur je vader op je rug voor een coronaprik
- Nieuws
- Zes uur je vader op je rug voor een coronaprik
Wat begon als een simpel nieuwjaarsbericht van een Braziliaanse arts groeide uit tot een internethype die in heel Latijns-Amerika ook de traditionele media haalde: de foto van een inheemse jongeman die zijn oude vader op zijn rug wegbrengt voor een coronaprik. Redacteur Edwin Koopman legt uit waarom in Buitenland Uitgelicht!.
Buitenland Uitgelicht: Brazilië
“De foto is al een jaar oud, maar werd nu pas online gezet om 2022 positief te beginnen”, vertelde de Braziliaanse arts die hem maakte. Het bijzondere van de plaat is dat de jongeman een kleine zes uur lang met zijn vader op de rug door de jungle liep om bij de priklocatie te komen.
foto: Erik Jennings Simões
De lange tocht hangt samen met het relatief teruggetrokken bestaan van de inheemse groep, die bekend staat als de Zo’é. Net als veel andere inheemse gemeenschappen mijden zij het contact met de moderne samenlevingen, onder meer om ziektes te voorkomen. Corona kan onder de inheemse bevolking een ware slachting aanrichten. Dat gebeurde eeuwen geleden ook. De oorspronkelijke bevolking van Latijns-Amerika werd gedecimeerd door simpele virussen zoals griep, die werden meegenomen door toenmalige Spaanse en Portugese kolonisten.
Lange dagmarsen
Om de inheemse bevolking toch te kunnen vaccineren worden in Brazilië speciale posten ingericht. Die staan ver genoeg buiten de stad zodat deze mensen niet in contact hoeven komen met de westerse samenleving, maar wel weer zo dichtbij dat het medisch personeel er niet hoeft te overnachten. Het gaat vaak om heel dunbevolkte gebieden zonder wegen, waardoor lange dagmarsen soms onvermijdelijk zijn.
Overigens is de man op de foto in september uiteindelijk toch overleden, al was dat zover bekend niet aan de gevolgen van corona. Maar zijn zoon is nog altijd kerngezond en heeft onlangs zijn boosterprik gehaald.
Bureau Buitenland
Bureau Buitenland: internationaal nieuws, reportages en geopolitiek. Met achtergronden en opmerkelijke verhalen uit het buitenland. Dagelijks te horen tussen 13:30 en 14:00 uur, of terug te luisteren als podcast.