Buitenland

EU stelt toeristenvisa voor Russen ter discussie: 'Scheer niet de hele bevolking over één kam'

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. EU stelt toeristenvisa voor Russen ter discussie: 'Scheer niet de hele bevolking over één kam'

Mogen Russische staatsburgers nog een toeristenvisa krijgen? Daarover discussieert de Europese Unie. NOS Met het Oog op Morgen praat erover met Kristina Petrasova van Free Russia NL, een ngo van Russische-Nederlanders die zich afzetten tegen de oorlog.

"Het is totaal begrijpelijk dat er nu een roep komt om Russen geen visa meer te geven om Europa te kunnen binnen reizen als toerist. Anderzijds moet Europa ervoor waken dat ze het kind niet met het bad weggooit. Dan scheer je alle Russen over één kam", zegt Petrasova. "Het regime van president Poetin moet zo snel mogelijk ten val worden gebracht en dat moeten de Russen zelf doen, maar ze kunnen dat niet als ze geïsoleerd blijven in Rusland. Dat is levensgevaarlijk."

'Verkeerde mensen gestraft'

"Je moet heel voorzichtig zijn met zeggen dat het grootste deel van de Russische bevolking de oorlog in Oekraïne steunt. Dat weten we gewoon niet. De oppositie en de burgers die nu actievoeren zijn de mensen die ook naar Europa komen. De mensen die het regime steunen gaan niet naar Europa. Die gaan niet in het Louvre rondlopen", aldus Petrasova.

"Het is enorm gevaarlijk om je uit te spreken tegen Poetin. Sinds de oorlog kan je daar strafrechtelijk vervolgd voor worden. Je kunt mensen niet dwingen om in hun land zichzelf en hun familie in gevaar te brengen om een visa te krijgen."

Propaganda

"In Rusland reageren mensen overdonderd op de discussie die het Westen nu voert. Er is een grote angst om in steek te worden gelaten. De gewone mensen kunnen er niks aan doen. Het regime gebruikt het voor hun propaganda: 'Zie je wel hoe russofoob het Westen is. Daar mag Europa absoluut niet in meegaan", stelt Petrasova.

"Je kan niet de hele bevolking generaliseren en straffen voor wat het regime doet."

oog rusland

Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Ster advertentie
Ster advertentie