Buitenland
EONOS

Paul van Geest ontmoette nieuwe paus Leo XIV al eerder: 'Hij is Franciscus 2.0'

foto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Paul van Geest ontmoette nieuwe paus Leo XIV al eerder: 'Hij is Franciscus 2.0'

Voor het eerst is er een Amerikaanse paus: paus Leo XIV. Kerkhistoricus Paul van Geest heeft hem al eens ontmoet in een klooster in Leuven, vertelt hij in Langs de Lijn en Omstreken (EO): "Het is een hele toegankelijke man die rustig is en bedachtzaam in de conversatie."

Video niet beschikbaar

"Het was een bijzondere ervaring", vertelt Van Geest. "Ik heb hem in een augustijner klooster in Leuven ontmoet. We hebben op een avond een glas wijn gedronken. Het is een toegankelijke man die ontzettend gemakkelijk is in de omgang. Hij was ook heel geïnteresseerd in wat ik daar deed. Dus het is een man zonder enige sociale drempel."

Benaderbare man

Hij omschrijft Robert Prevost als een hele benaderbare man. "Hij is rustig en bedachtzaam in de communicatie. Op een gegeven moment kon hij ook wel hele concrete vragen stelen. Toen hij er achter kwam dat ik hoogleraar kerkgeschiedenis was met een specialisatie in Augustinus, vroeg hij me: voel je er wat voor om in Kenia les te geven?" Daar hebben de augustijnen namelijk een groot universitair centrum.

Van Geest voelde er zeker wat voor, antwoordde hij. "Maar ik zei dat het wat ingewikkeld was, vanwege mijn huwelijk en jonge kinderen. Dat begreep hij ook wel." Grappend: "Nu heb ik er spijt van, anders was ik misschien wel vertrouweling van de nieuwe paus."

'Dit is Franciscus 2.0'

De nieuwe paus is één van de belangrijkste ‘kinderen’ van paus Franciscus, zegt de kerkhistoricus. "Als je erover nadenkt is het eigenlijk geen verrassende keuze. Paus Franciscus heeft hem zelfs tot prefect van de Dicasterie voor Bisschoppen benoemd. Dat is het ministerie dat bisschoppen benoemt in de katholieke kerk. Dat is een blijk van groot vertrouwen."

In zijn eerste speech hoorde Van Geest veel sleutelwoorden die het pontificaat van paus Franciscus gekenmerkt hebben. "Zoals synodaliteit. Dat betekent: de kerk wordt niet bestuurd door de geestelijkheid alleen, maar door het hele volk dat onderweg is naar het beloofde land. Ook sprak hij over vrede, gemeenschap en dialoog. Het was geen top-down verhaal. Dit is echt een Franciscus 2.0."

Vrede in de wereld

"De hele wereld mag blij met de keuze voor deze Amerikaanse augustijn", zegt cultuurtheoloog Frank Bosman. "De naamkeuze van de paus slaat duidelijk op die van paus Leo XIII, die bekend is van zijn sociale leer. Dus hij laat in zijn naamkeuze al zien dat het hem gaat om vrede in de wereld, om gerechtigheid voor iedereen en om zorg voor de schepping. Daarmee staat hij in de continuïteit van paus Franciscus."

Hij kijkt uit naar het eerste encycliek van paus Leo XIV. "Dat is een document waarvan de paus helemaal zelf kan bepalen waar dat over gaat. Hij kan daarmee ook laten zien: dit is het onderwerp waar ik de komende tijd mijn pontificaat op wil inzetten. Het zou me niet verbazen als het in de katholieke sociale leer is en dan over verzoening en vrede gaat."

Abonneer je op onze wekelijkse nieuwsbrief!

Elke zaterdag het beste van NPO Radio 1 in jouw mailbox.

Meld je hier aan

Ster advertentie
Ster advertentie