Priester Antoine Bodar: 'We hebben vooral behoefte aan paus die vrede brengt'
- Nieuws
- Priester Antoine Bodar: 'We hebben vooral behoefte aan paus die vrede brengt'
Na een kort conclaaf werd donderdagavond de nieuwe paus bekend: paus Leo XIV. Het is vooral belangrijk dat hij zich in gaat zetten voor wereldvrede, zegt de Nederlandse priester Antoine Bodar in Dit is de Dag.
Video niet beschikbaar
In zijn eerste speech riep paus Leo XIV donderdag vanaf het Sint-Pieterplein op tot 'vrede voor alle volken'. "Op dit moment hebben we vooral behoefte aan een paus die probeert de vrede in de wereld terug te brengen", zegt Bodar in de uitzending, kort voordat paus Leo XIV officieel wordt voorgesteld. "De vrede in de wereld is op dit moment ver weg. Ook in de kerk is het nodig om vrede terug te brengen."
De katholieke cultuurtheoloog Frank Bosman hoopt dat de nieuwe paus rust terugbrengt in het Vaticaan. Ook hoopt hij dat de nieuwe paus het beleid van de vorige paus Franciscus voortzet: "Vooral als het gaat om de handreiking naar de queer community, de behandeling van gescheiden hertrouwden en de inzegening van homoseksuele relaties. Ik zou het fijn vinden als die koers verder wordt aangezet."
Bijdragen aan wereldvrede
Ook al was Bodar niet de grootste fan van voorganger paus Franciscus, toch hoopt hij dat ook deze paus nabij mensen staat. "Nabijheid bij mensen is van groot belang en ik hoop dat dat wordt voortgezet." Ook vindt hij de dialoog belangrijk: "Niet alleen met andere christenen, maar ook met de andere wereldgodsdiensten. Dat hij daarmee als wereldwijd bekende christen schouder aan schouder staat om de wereldvrede terug te brengen."
De paus kan zeker bijdragen aan wereldvrede, denkt de protestantse theoloog Arnold Huijgen. "Zo heeft paus Johannes Paulus II indirect bijdragen aan de vrede door wat hij heeft betekend in de strijd tegen het communisme. En de afgelopen paus Franciscus vroeg met Laudato Si' aandacht voor klimaatverandering. Uiteindelijk dient dat ook de wereldvrede. Dus laten we dat alsjeblieft niet onderschatten."
Invloed op protestanten
Voor Huijgen maakt het niet zoveel uit wie de nieuwe paus nu precies is. "Wel vind ik het als protestant belangrijk, want de paus is toch het gezicht van de wereldwijde christenheid. Dat heeft ook effect op protestanten en hoe de oecumene zich ontwikkelt."
Zo wijst hij erop dat mensen veel positiever gingen denken over de paus, het christelijk geloof en over de kerk onder paus Franciscus. "Dat heeft ook effect op hoe mensen aankijken tegen het protestantisme. Want voor veel mensen is het allemaal ongeveer één pot nat."
Dit is een artikel uit Dit is de Dag (EO), dagelijks van 18.30 tot 19.00 op NPO Radio 1. Abonneer je in je favoriete podcastapp om niks te missen. Op het interactieve platform DIT kun je meepraten over het nieuws.