Buitenland
NOS

Premier Netanyahu wil alleen gevechtspauze als alle gijzelaars vrijkomen

foto: AFP
  1. Nieuwschevron right
  2. Premier Netanyahu wil alleen gevechtspauze als alle gijzelaars vrijkomen

De Amerikaanse minister van Buitenlandse zaken Antony Blinken reist af naar het Midden-Oosten vanwege de oorlog tussen Israël en Hamas. Wat is zijn inzet? VS-correspondent Marieke de Vries vertelt erover in het NOS Radio 1 Journaal.

Amerikaanse minister van Buitenlandse zaken reist af naar Midden-Oosten

Bondgenoten

"Hij wil ten eerste een signaal afgeven dat Amerika nog steeds achter Israël staat. Maar ook met de waarschuwing dat er zo min mogelijk Palestijnse burgerslachtoffers moeten vallen en er meer hulp de Gazastrook in moet komen." Blinken reist naar meerdere landen, zoals Turkije. "Ook doet hij dit om Arabische bondgenoten gerust te stellen dat de VS er alles aan zal doen om het conflict niet uit de hand te laten lopen, dat het niet overslaat naar de buurlanden, want die maken zich daar grote zorgen over."

Gevechtspauze

"Vrijdag liet hij de Israëlische premier Netanyahu weten een tijdelijke humanitaire gevechtspauze te willen." Op die manier kan er veilig hulp naar Gaza. Maar de Israëlische premier voelde daar niets voor. "Netanyahu zei daar alleen akkoord mee te willen gaan als alle gijzelaars vrijkomen. En dat gaat nog lang niet gebeuren."

item marieke

Ster advertentie
Ster advertentie