Buitenland
NOS

Turkije en Syrië opnieuw getroffen door krachtige aardbevingen

foto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Turkije en Syrië opnieuw getroffen door krachtige aardbevingen

2 weken na de verwoestende aardbevingen in Turkije en Syrië, is het rampgebied opnieuw getroffen door een krachtige aardbeving. De beving had een kracht van 6,4 en werd gevolgd door een naschok van 5,8.

Opnieuw een aardbeving in Turkije en Syrië

"Zelfs hier in Adana, een paar honderd kilometer van Hatay, is de beving gevoeld. Het gebouw waarin ik zat, begon ook hevig te schudden. Het werd in de hele stad gevoeld", vertelt journalist Bram Vermeulen in het NOS Radio 1 Journaal. Hij is in het Turkse Adana. "Het had als gevolg dat heel veel mensen ervoor kozen om die nacht op straat buiten te brengen."

Hatay

De provincie Hatay is zwaar getroffen door deze nieuwe aardbeving. "Mensen leven daar eigenlijk al 2 weken op straat. De gebouwen daar, als ze al niet neerliggen, zijn ontzettend zwaar getroffen, met heel veel scheuren erin. Dat zijn de gebouwen die met de nieuwe beving alsnog zijn ingestort."

Syrië

Ook Syrië is getroffen door de nieuwe aardbeving. "Er zijn in elk geval 6 gewonden gevallen, hebben we gehoord. Maar berichten komen langzamer binnen dan hier in Turkije. Het ministerie van Binnenlandse Zaken spreekt over 3 doden, 230 mensen die in het ziekenhuis zijn opgenomen. Nog steeds telefoontjes die onder het puin vandaan komen", zegt Vermeulen. Er zijn nu minder slachtoffers, maar dat komt omdat de mensen de afgelopen weken al op de straat leefden.

Nieuwe beving

Het epicentrum van de nieuwe aardbevingen lag bij de stad Defne, 14 kilometer ten zuidwesten van Antakya, en dus zuidelijker dan bij de aardbevingen van twee weken geleden. "Daarom is de impact ook zo groot, dit was een compleet nieuwe aardbeving op een andere breuklijn, zeggen de geologen hier. Dat maakt het zo ontzettend angstig. In feite is de aardbeving westwaarts aan het komen is", vertelt Vermeulen. "Nu is de grote zorg vooral voor een grote stad als Adana, wat maar gedeeltelijk getroffen is. Veel mensen zijn bang dat geologen gelijk krijgen en dat Adana misschien wel de volgende stad zou kunnen zijn."

"Het is eigenlijk nog nergens veilig. Als je nagaat dat de beving van gisteren 6,4 was. Dat is ontzettend zwaar, ook in de geschiedenis van Turkije. Nog zwaarder dan de aardbeving waar ik bij was in Van in 2011 met ongelofelijk veel impact. De zorg is dat dit een kettingreactie in gang heeft gezet."

Hulpverlening

Vermeulen zegt dat de hulpverlening na de eerste bevingen goed opgang is gekomen. "Je ziet overal ontzettend veel reddingsmedewerkers van over de hele wereld. Die zijn bezig met opvang, tentenkampen, dat staat er allemaal." Maar door de nieuwe beving komt er nog meer druk op deze hulpverleners. "Waar bijvoorbeeld nog een aantal ziekenhuizen gebruikt konden worden voor de behandeling van slachtoffers, nou gisteravond na de beving zijn 2 grote ziekenhuizen ontruimd. Die mensen zijn nu ondergebracht in tenten buiten. Er komt dus meer druk op te staan", zegt Vermeulen. "Men wil naar de volgende fase. Men wil rust, maar die rust is er nog lang niet."

RJN opnieuw aardbeving

NOS Radio 1 Journaal

Word iedere werkdag wakker met het vertrouwde NOS Radio 1 Journaal, gepresenteerd door Astrid Kersseboom. Met natuurlijk het laatste nieuws, achtergronden en de vooruitblik op de dag. Maandag t/m vrijdag van 06.00 tot 09.30 uur op NPO Radio 1.

In het weekend hoor je het NOS Radio 1 Journaal van 07.00 tot 08.30 uur, gepresenteerd door afwisselend Sander van Hoorn en Dieuwke Teertstra.

Ster advertentie
Ster advertentie