Buitenland
NOS

'Blokkeerschip' Ever Given komt aan in Rotterdam

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. 'Blokkeerschip' Ever Given komt aan in Rotterdam

In Rotterdam is containerschip de Ever Given de haven binnengelopen. Het schip, dat behoort tot de grootste containerschepen ter wereld, kwam in maart klem te zitten in het Suezkanaal in Egypte en blokkeerde dagenlang de belangrijkste scheepvaartroute tussen Azië en Europa. Hoofd Containers in de Rotterdamse Haven Hans Nagtegaal vertelt over de aankomst in RadiOlympia.

Video niet beschikbaar

Honderden schepen moesten in het kanaal wachten of omvaren tot het schip rechtgetrokken werd. Na zes dagen werd het schip losgetrokken, waarbij ook het Nederlandse baggerbedrijf Boskalis betrokken was.

Egypte liet het schip daarna aan de ketting leggen tot er een overeenkomst was getekend voor een schadevergoeding. Onduidelijk is hoeveel er precies betaald is, maar het zou om honderden miljoenen euro's gaan. Op 7 juli kon de Ever Given na maanden vertraging uiteindelijk vertrekken naar Rotterdam.

Aan boord van de Ever Given zijn meer dan 20.000 containers met goederen, deels voor de Nederlandse markt. Het schip blijft naar verwachting tot begin augustus in Rotterdam om containers te lossen en te laden. Daarna vertrekt het naar het Engelse Felixstowe.

'Blokkeerschip' Ever Given komt aan in haven Rotterdam

Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Ster advertentie
Ster advertentie