Buitenland
VPRO

Hoe kan het natste stukje aarde in lichterlaaie staan?

foto: EPA/Carlos Ezequiel Vannonifoto: EPA/Carlos Ezequiel Vannoni
  1. Nieuwschevron right
  2. Hoe kan het natste stukje aarde in lichterlaaie staan?

In de Pantanal in het westen van Brazilië woeden al maanden grote branden, tot nu toe ging al 3 miljoen hectare van dit gebied in vlammen op. Opvallend, want dat is bijna evenveel als het hele landoppervlak van Nederland. Bureau Buitenland zoekt contact met mensen die wonen en werken in dit grootste draslandgebied ter wereld.

''Dit hebben we nog nooit meegemaakt'', vertelt de inheemse bioloog Leosmar Antonio. Zijn Terena-volk is een van de oorspronkelijke volkeren die in de Pantanal leven. ''De vuren naderen nu ook ons gebied, we hebben al veel last van de rook'', vertelt hij.

Rook

Het Terena-volk is al zwaar getroffen door de corona-uitbraak. ''Patiënten hebben last van hun luchtwegen en de rook verergert die klachten. Een inheemse brandweerbrigade van dertig man sterk blijft nu dag en nacht in het veld om de vuren buiten onze territoria te houden.''

Brazilië kampte al met recordbranden in het Amazonewoud, ook van de meeste branden in de Pantanal wordt vermoed dat ze zijn aangestoken door grootgrondbezitters die meer land willen gebruiken voor vee en landbouw. Van de Braziliaanse wet moeten boeren een deel van de oorspronkelijke begroeiing op hun land laten staan voor natuurbehoud, maar sinds president Bolsonaro aan de macht is, lijken boeren het niet meer zo nauw te nemen met die regelgeving. Hij bezuinigde flink op de milieupolitie die nu nauwelijks mankracht heeft om de boeren te controleren.

Luister naar het ooggetuigenverslag uit de Pantanal:

VPRO BB 25-9 Pantanal

(Correctie: de Pantanal ligt in het westen van Brazilië, niet in het oosten, zoals in de introductietekst wordt gezegd)

Meer verhalen over en uit het buitenland?

In VPRO's Bureau Buitenland zijn dagelijks tussen 19.00 en 19.30 uur diverse, diepgravende en verrassende geluiden over en uit het buitenland. Luister hier alle afleveringen.

Ster advertentie
Ster advertentie