Buitenland
NOS

Groot scoutingevenement overvallen door extreme hitte: 'Er werd om water gesmeekt'

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Groot scoutingevenement overvallen door extreme hitte: 'Er werd om water gesmeekt'

De World Scout Jamboree in gastland Zuid-Korea lijdt onder de hittegolf. Honderden deelnemers van het grote scoutingevenement zijn ziek geworden door de hittegolf. Er zijn weinig schaduwplekken, sanitaire faciliteiten en er is te weinig water. Josse Carstens is daar namens Nederland en deelde zijn ervaringen in het NOS Radio 1 Journaal.

Video niet beschikbaar

"Het begon met extreme hitte hier. Het is heel erg warm en heel erg vochtig, waardoor mensen slecht afkoelen natuurlijk", vertelt Carstens. "Er zijn best wel veel mensen afgevoerd met een zonnesteek of andere hittegelateerde problemen. Ons ziekenhuis hier lag in de eerste dagen al vol met dat soort mensen."

"Ze hebben ook veel last van insecten, muggen en andere beesten. Sommigen hebben een heel been vol met een soort zweren die behandeld moeten worden. Op een gegeven moment was het zo erg dat het ziekenhuis mensen wegstuurde, omdat hun plek nodig was voor iemand anders."

'Er liggen evacuatieplannen'

"Gelukkig is de situatie nu iets verbeterd", stelt Carstens. "Het blijft ontzettend heet en warm, maar er zijn meer schaduwplekken gemaakt. De watertappunten lijken er ook wel goed te werken. Maar het sanitair, zeker bij ons, laat nog heel erg te wensen over. Daar wordt nu wel hard aan gewerkt om dat beter te maken. Maar het is ontzettend vies en er zijn veel insecten, dat is niet prettig."

"De leiding van de Nederlandse delegatie neemt de problemen ontzettend serieus. Die zijn met de Nederlandse ambassade en met de wereldwijde scouting organisatie druk aan het uitoefenen om zo snel mogelijk schot in de zaak te krijgen. Er zijn ook noodplannen van verschillende landen om mensen te evacueren naar elders als het echt nodig is, maar dat is een last resort."

'Mensen smeekten om water'

"Gisteren tijdens de openingsceremonie is het echt weer misgegaan", zegt Carstens. "Op het grasveld lagen overal kinderen en ook volwassenen voor pampus en smeekten ons echt om water. Wij hebben daar flesjes water uitgedeeld. Dat was echt niet leuk om te doen. Dat was heel erg."

"Er was ook maar één toegangsweg, terwijl er af en aan ambulances kwamen om uitgedroogde en oververhitte mensen af te voeren. Heel veel mensen gingen ook eerder weg, omdat die zich niet prettig voelden, waardoor de weg compleet overlopen was met mensen en met ambulances die niet weg konden."

'Politie weet niet waar ze mee bezig zijn'

"Toen hebben we de dranghekken gewoon weggehaald om ruimte te maken," aldus Carstens, "en begonnen we op eigen initiatief geïmproviseerde crowdcontrol te doen. Het was één grote chaos. En de Koreaanse politie had geen idee waar ze mee bezig waren. Wij zeiden tegen agenten, ga in godsnaam van die weg af, want er komen ambulances aan. We hebben echt ontzettend hard gewerkt om het de goede baan te leiden. Het was echt bizar."

r1jn scout

NOS Radio 1 Journaal

Word iedere werkdag wakker met het vertrouwde NOS Radio 1 Journaal, gepresenteerd door Astrid Kersseboom. Met natuurlijk het laatste nieuws, achtergronden en de vooruitblik op de dag. Maandag t/m vrijdag van 06.00 tot 09.30 uur op NPO Radio 1.

In het weekend hoor je het NOS Radio 1 Journaal van 07.00 tot 08.30 uur, gepresenteerd door afwisselend Sander van Hoorn en Dieuwke Teertstra.

Ster advertentie
Ster advertentie