Buitenland
NOS

Moraalpolitie terug in Iran: 'Nooit echt weggeweest'

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Moraalpolitie terug in Iran: 'Nooit echt weggeweest'

De moraalpolitie in Iran gaat weer de straat op. Die moeten de streng-islamitische kledingvoorschriften handhaven die in Iran gelden. Sepiedeh Orafa, voorzitter van Jong Iraans Nederland, staat hier niet van te kijken. De controle op vrouwen is er nooit verdwenen, vertelde ze in NOS Met het Oog op Morgen.

Moraalpolitie terug in Iran

Video niet beschikbaar

"De moraalpolitie is nooit echt weggeweest", zegt Orafa. "Toen de hevige opstanden uitbraken in Iran kondigde het Iraanse regime aan te stoppen met de moraalpolitie. Iraniërs zetten daar meteen vraagtegens bij. En inderdaad, het regime krabbelde snel terug."

"De controle nam andere vormen aan", stelt Orafa. "Mensen zijn de afgelopen maanden in de gaten gehouden door camera's op straat. Ze werden niet meer meteen in elkaar geslagen en meegenomen, maar er werden wel boetes uitgedeeld."

'Regime is bang'

"Na de protesten hielden Iraanse vrouwen zich nog minder aan de regels. Je zag steeds meer mensen op straat zonder hoofddoek rondlopen. Het regime is er bang van geworden. Ze kunnen niet zonder onderdrukking", zegt Orafa.

"Het gaan de Iraniërs vooral om het grotere plaatje: vrijheid in elke zin van het woord. Met of zonder moraalpolitie, daar zit voor de Iraanse vrouw geen verschil in. Ze zijn nog niet waar ze willen zijn, dus ze blijven ervoor strijden."

'Executies voornaamste drukmiddel'

"Ondertussen zien we de executies intensiveren. De afgelopen drie tot vier maanden zijn er ongeveer 400 mensen geëxecuteerd in Iran. Dat is het voornaamste drukmiddel dat het regime gebruikt om de bevolking te onderdrukken", weet Orafa.

"De opstanden zijn misschien niet even grootschalig, maar op lokaal niveau vinden ze voortgang. Het is het regime niet gelukt om de protesten te doven. Dat vuur kan overigens niet meer gedoofd worden, vrouwen gaan niet meer terug. Dat geldt ook voor mannen. Er is iets aangewakkerd."

r1jn moraalpolitie

Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Ster advertentie
Ster advertentie