Buitenland
NOS

Geen Oud en Nieuw in Thailand: kroonprinses ligt in het ziekenhuis

foto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Geen Oud en Nieuw in Thailand: kroonprinses ligt in het ziekenhuis

Geen landelijke Oud en Nieuw-viering omdat prinses Amalia ziek is, dat kun je je bij ons niet voorstellen. Maar in Thailand worden de festiviteiten massaal teruggeschroefd, nu hun kroonprinses in het ziekenhuis ligt.

Steeds meer geplande vieringen worden uitgesteld of afgelast. "Festiviteiten zijn ingeruild voor gebedsbijeenkomsten voor de prinses", vertelt Zuidoost-Azië correspondent Mustafa Marghadi in het NOS Radio 1 Journaal.

Ziekenhuisopname

2 weken geleden deed Prinses Bajrakitiyabha Mahidol, beter bekend als prinses Bha, mee aan een hondentraining bij het Thaise leger. Tijdens de training verloor ze opeens bewustzijn. "Ze werd per helikopter overgevlogen naar een ziekenhuis in Bangkok. Dat leek allemaal niet zo ernstig", vertelt Marghadi. "Maar na een week kwam het koningshuis met een statement dat de situatie van prinses Bha wel stabiel is, maar dat ze apparatuur nodig heeft om haar hart, nieren en longen gaande te houden. Dus de situatie lijkt wel echt ernstig, al is het koningshuis niet heel scheutig met informatie en weten we dus niet wat er precies aan de hand is."

Afgelast

Nu oudjaarsavond over een aantal dagen aanbreekt, worden steeds meer festiviteiten verplaatst of afgelast. "Kerst viel al min of meer in het water. Overheidsinstanties als de ministeries van Justitie en Onderwijs hebben instructies gestuurd om vooral niet te feesten, maar te bidden voor prinses Bha."

"Omdat de situatie onveranderd is gebleven, worden nieuwjaarsvieringen in veel regio’s uitgesteld of afgelast. Dan hebben we het bijvoorbeeld over de 'Nacht van de flora' in de botanische tuinen van Chang Mai. Die is uitgesteld en dat is wel een dingetje als dat gebeurt. Zo zie je dat meer door het land."

Koningshuis

Het Thaise koningshuis heeft in Thailand een goddelijke status. "Ze staan buiten kritiek", zegt Marghadi. "Uit je wel kritiek? Dan kan je jarenlang een gevangenisstraf krijgen. Aan de andere kant als er iemand van de familie iets overkomt, staat het land op z’n kop. In dit geval helemaal, want prinses Bha is de oudste dochter van Rama X. Uiteindelijk bepaalt de koning zelf wie hem opvolgt, maar de verwachting is dat zij hem zou opvolgen. Je hebt het hier in Thaise termen over de opvolger van God."

Bevolking

De Thaise bevolking gaat mee in het cancellen van de festiviteiten vanwege angst en waardering, vertelt Marghadi. "Angst, omdat als je niet meedoet, kan dat gezien worden als belediging van het koningshuis. Zoals gezegd kan je daar een flinke straf voor krijgen. Maar prinses Bha wordt ook enorm gewaardeerd in Thailand. Ze heeft een goede reputatie, goed geschoold, daarnaast onder meer commandant van de bodyguardgarde van het koningshuis en in tegenstelling tot haar vader is ze niet excentriek. Dat maakt haar, zelfs bij anti-royalisten, populair. Die hadden gehoopt dat onder haar de wetten over koningshuiskritiek milder zouden worden, dat er meer hervormingen zouden komen."

Marghadi ziet de situatie somber in. "Het is de vraag of ze genoeg zal herstellen, laat staan dat ze koningin van Thailand zal worden."

RJN Thailand

NOS Radio 1 Journaal

Word iedere werkdag wakker met het vertrouwde NOS Radio 1 Journaal, gepresenteerd door Astrid Kersseboom. Met natuurlijk het laatste nieuws, achtergronden en de vooruitblik op de dag. Maandag t/m vrijdag van 06.00 tot 09.30 uur op NPO Radio 1.

In het weekend hoor je het NOS Radio 1 Journaal van 07.00 tot 08.30 uur, gepresenteerd door afwisselend Sander van Hoorn en Dieuwke Teertstra.

Ster advertentie
Ster advertentie