Buitenland
VPRO

Zweedse ouders boeken vakantie voor kinderen onder schooltijd

foto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Zweedse ouders boeken vakantie voor kinderen onder schooltijd

Het mag niet, maar sommige Zweedse ouders doen het tóch: een lange vakantie boeken, mét de kinderen - onder schooltijd. Thailand is een van de favoriete bestemmingen. De Zweden hebben zelfs een woord voor zo'n tripje: Thaim-out.

Uitgelicht: Zweden

Een Zweedse krant heeft onthuld hoe ouders op online fora elkaar tips geven om de schoolplicht te ontlopen. Dat heeft geleid tot veel reacties, omdat sommige leraren en scholen het goedkeuren. Nu eist een aantal gemeentes dat er wordt opgetreden, vertelt correspondent Tjade Michels in Bureau Buitenland.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

"Ouders verzinnen dat ze een project gaan doen in het buitenland, of kinderen worden ingeschreven op Zweedse scholen in Thailand die geen licenties hebben. Ook al wordt de aanvraag afgekeurd, de ouders gaan toch."

Volgens de ouders is het een goede kans om kinderen te vertellen over armoede, vertelt Michels. Daarmee lopen ouders een risico op een boete. Toch weerhoudt het hen er niet van om een vakantie te boeken, zegt de correspondent.

"Een aantal gemeenten maakt nu bekend strenger te gaan optreden. Ze willen het scholen verbieden om coulant te zijn en ze dus verplichten om afwezigheid in verband met vakantie te melden. Onder luid applaus van opiniemakers en veel mensen die online reageren. Toch hoor je ook een ander geluid: sommigen vragen zich af of al die brave burgers die nu zo fel reageren niet gewoon verschrikkelijk jaloers zijn op mensen die iets buiten de gebaande paden durven te treden."

Luister de hele uitzending hier terug - Bureau Buitenland

Bureau Buitenland

Bureau Buitenland: internationaal nieuws, reportages en geopolitiek. Met achtergronden en opmerkelijke verhalen uit het buitenland. Dagelijks te horen tussen 13:30 en 14:00 uur, of terug te luisteren als podcast.

Ster advertentie
Ster advertentie