Buitenland
VPRO

Rechtse politici in India promoten complottheorie 'Love Jihad'

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Rechtse politici in India promoten complottheorie 'Love Jihad'

In India is ophef ontstaan over een scène in de serie A Suitable Boy, naar de beroemde roman van Vikram Seth, die te zien is op Netflix. Daarin kust een moslimjongen met een Hindoe-meisje en dat zou 'Love Jihad' promoten. Volgens deze Indiase complottheorie proberen moslimmannen op slinkse wijze Hindoe-vrouwen te bekeren onder het mom van liefde.

De commotie komt op het moment dat verschillende Indiase deelstaten juist bezig zijn wetgeving door te voeren tegen moslimmannen die Hindoe-bruiden onder dwang zouden bekeren tot de islam. De BJP-partij van premier Narendra Modi wil nu via wetten gemengde huwelijken tussen moslims en hindoes ontmoedigen. Correspondent Eva Oude Elferink vertelt erover in Bureau Buitenland.

vpro bb 2611 inda

Ongewenst

Gemengde huwelijken zijn in India nog steeds ongewoon, hoewel het volgens de wet wel mag. "Stelletjes die bestaan uit twee geliefdes afkomstig uit een andere kaste zijn al ongewenst, maar het wordt al helemaal kwalijk gevonden als je met iemand van een andere religie trouwt", vertelt Oude Elferink.

"Love jihad is een term die ook veel gebruikt wordt in rechtszaken. Ouders stappen regelmatig naar de rechter en claimen bijvoorbeeld dat hun Hindoe-dochter zou zijn ontvoerd en gehersenspoeld, omdat ze het niet eens zijn met de keuze voor een partner die moslim is."

Complottheorie

Uttar Pradesh is een van de Indiase deelstaten die dit vanaf nu wil aanpakken, door een wet in te voeren die 'gedwongen' bekeringen moet tegengaan. Rechtse politici claimen dat er een golf plaatsvindt van gedwongen bekeringen door moslims, maar volgens Oude Elferink zijn deze beweringen nergens op gebaseerd: "Er is geen bewijs of data dat deze theorie klopt. Aditya Nath Mittal, die een conceptversie van de wet schreef, geeft dat zelf ook toe".

Omdat het wetsvoorstel eerst nog goedgekeurd moet worden door het parlement, ligt er alvast een tussentijds decreet klaar. Als iemand schuldig wordt bevonden kunnen er gevangenisstraffen worden opgelegd tot tien jaar. Een stel met trouwplannen waarbij er sprake is van bekering moet eerst langs een ambtenaar, die gaat kijken of de bekering wel geldig is.

Oude Elferink: "Je kan wel zeggen: echte liefde maakt duidelijk dat een bekering vrijwillig is, maar in werkelijkheid is dat een groot grijs gebied. Wat als de ambtenaar een verliefd stel niet gelooft? Dit is een manier om te ontmoedigen dat moslimmannen en Hindoe-vrouwen met elkaar gaan trouwen."

Meer verhalen over en uit het buitenland?

In VPRO's Bureau Buitenland zijn dagelijks tussen 19.00 en 19.30 uur diverse, diepgravende en verrassende geluiden over en uit het buitenland. Luister hier alle afleveringen.

Ster advertentie
Ster advertentie