Buitenland
NOS

Regering Chili is het eens geworden over procedure voor nieuwe grondwet

foto: EPAfoto: EPA
  1. Nieuwschevron right
  2. Regering Chili is het eens geworden over procedure voor nieuwe grondwet

In Chili is de regering het eens geworden over hoe de nieuwe grondwet geschreven gaat worden. Er lag al een voorstel voor een nieuwe grondwet, maar dat werd in september in een referendum door een grote meerderheid van de Chilenen afgewezen. Wel is iedereen het erover eens dat er een nieuwe grondwet moet komen, want de huidige stamt nog uit de tijd van dictator Pinochet. Correspondent Boris van der Spek vertelt over de wet in het NOS Radio 1 Journaal.

De vorige keer dat geprobeerd werd om een nieuwe grondwet te schrijven, lukte dat niet, vertelt Van der Spek. "De groep mensen die destijds zijn gekozen om de grondwet te herschrijven in 2019, waren vrij links. Die was eigenlijk te rigoureus, ze wilden echt hervormen. Maar Chili is eigenlijk niet zo'n progressief land, het land had destijds wel iets anders aan het hoofd tijdens de coronacrisis, dus dit was niet het voorstel waar ze op zaten te wachten."

Er waren een aantal punten die eigenlijk te progressief waren voor het land. "Bijvoorbeeld inheemse volkeren hadden een grote stem in die vergadering," vertelt Van der Spek. "Zij wilden een pluri-nationale staat vormen. Dat betekent je in een land meerdere eigen rechtbanken hebt. Op het gebied van klimaatverandering wilden ze de natuur rechten gaan geven. En ook op het gebied van abortus en homorechten zaten er nieuwe wetten in. In het katholieke, conservatieve Chili is dat eigenlijk te progressief."

Er zal nu ook een nieuwe grondwet geschreven worden, maar op een hele andere manier: "Er worden 24 experts aangewezen die een voorstel gaan schrijven. En aan het eind van het jaar mogen Chilenen er weer over stemmen. Het worden gewoon nieuwe grote overkoepelende wetten, maar er komt geen 'nieuw Chili' uit voort."

Regering in Chili eens over hoe nieuwe grondwet geschreven gaat worden

Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Ster advertentie
Ster advertentie