Buitenland
NOS

Mensen moeten beter beschermd worden voor de 'lange arm'

foto: EPAfoto: EPA
  1. Nieuwschevron right
  2. Mensen moeten beter beschermd worden voor de 'lange arm'

Tientallen regeringen over de hele wereld hebben het gemunt op staatsburgers in het buitenland. Die worden vermoord, ontvoerd, of op andere manieren de mond gesnoerd. Human Rights Watch, dat hier onderzoek naar deed, roept landen op om deze mensen beter te beschermen. Het rapport kreeg de veelzeggende titel "We will find you" (we weten je te vinden). Jan Kooy van Human Rights Watch Nederland vertelt in het NOS Radio 1 Journaal.

Staatsburgers in het buitenland zijn niet veilig voor de 'lange arm'

"Het rapport is nog niet eens volledig. Er zijn helaas nog veel meer zaken", aldus Kooy.

VN-rapporteur

"We hebben nu een paar cases uitgelicht en die samengevoegd. En we zeggen hierin duidelijk dat het anders moet." En daarmee doelt Kooy onder andere op het feit dat Human Rights Watch graag wil dat er een speciale VN-rapporteur komt op dit onderwerp en dat Interpol wordt hervormd. Met als doel natuurlijk dat er een halt wordt geroepen op deze praktijken van vaak strenge regimes.

In het rapport staan meerdere schrijnende verhalen. De titel van het rapport is volledig "We will find you and we will kill you". "Dit is een quote die een broer van iemand deelde die werd gezocht door de Tadzjiekse overheid en sinds 2015 is er niks meer van hem vernomen", aldus Kooy.

Rwanda

In totaal zijn er tientallen landen opgesomd in 75 verschillende casussen. "Het zijn de usual suspects, maar ook landen waar je misschien iets minder snel aan denkt zoals Thailand of Rwanda", zegt Kooy. In het rapport staat niks over bijvoorbeeld Eritrea of Noord-Korea. Kooy weet niet waarom die landen niet zijn geselecteerd, maar kan zich voorstellen dat het komt doordat ze al zo'n slechte reputatie hebben. Er lijkt dus ook bewust te zijn gekozen voor landen waar niet gelijk aan gedacht wordt.

"Bijvoorbeeld Rwanda. Het Verenigd Koninkrijk wil daar een deal mee sluiten om asielzoekers heen te sturen. Wij vinden eigenlijk dat eerst moet worden gekeken naar de trackrecord van Rwanda, die is heel erg belabberd", aldus Kooy. Het doel van het rapport is dan ook echt om bewustwording te creëren bij internationale diplomaten en uitleggen hoe landen te werk gaan. Daarnaast moet Interpol veel veranderingen doorvoeren in hun systeem, zodat regimes er ook minder misbruik van maken.

Lange arm

Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Ster advertentie
Ster advertentie