Buitenland
NOS

Irak sluit vluchtelingenkampen, duizenden ontheemden komen zonder hulp te zitten

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Irak sluit vluchtelingenkampen, duizenden ontheemden komen zonder hulp te zitten

Irak gaat vluchtelingenkampen sluiten. Daardoor moeten duizenden ontheemden terug naar huis, onder hen bevinden zich ook gezinnen die worden gezien als aanhangers van IS omdat een familielid zich bijvoorbeeld bij de terroristische organisatie heeft gevoegd. Familieleden worden daarom als medeplichtig gezien, waardoor een terugkeer naar huis voor velen onmogelijk is.

Volgens journalist en Irak-kenner Judit Neurink gaat het om vluchtelingenkampen bij Mosul en bij Bagdad. De Irakese overheid wil graag van de kampen af en houdt geen rekening met de kou, met het stigma rond IS en met het feit dat veel van de woningen weg zijn door het oorlogsgeweld. “Het gaat hier om de armste mensen. Aan de ene kant zijn het mensen die eerder al hebben geprobeerd terug te keren naar huis, en aan de andere kant zijn het mensen die familieleden hebben die met IS hebben meegestreden", vertelt Neurink in het NOS Radio 1 Journaal.

Inmiddels zijn de Irakezen al een paar maanden bezig met het sluiten van de vluchtelingenkampen, waardoor de ontheemden van het ene naar het andere kamp proberen te verhuizen. Maar daar worden ze dus geweigerd. Ze kunnen niets anders doen dan vertrekken. “Het gros van de ontheemden zijn vrouwen met kinderen die met de nek worden aangekeken, juist omdat bijvoorbeeld een vader of een zoon bij IS heeft meegestreden. Het grootste probleem is dat ze nergens meer heen kunnen”, vertelt Neurink.

Met de vluchtelingentent naar huis

Sommigen vertrekken met de tent uit het vluchtelingenkamp en gaan op hun eigen stuk grond staan, waar de verwoesting nog steeds groot is. In die zin wordt het probleem verplaatst, maar valt ook de hulp ook daarmee weg. Maar voor de IS-gelieerden moet er een andere oplossing komen, stamhoofden zouden daarbij een hoofd kunnen spelen. Zij kunnen eventueel garant staan voor de gezinnen.

Het is een doorn in het oog van hulporganisaties. Veel vluchtelingen raken namelijk uit beeld. Dat terwijl het winter is, Irak nog steeds kampt met een economische crisis en daar komt ook de coronacrisis nog eens bovenop. “Hulporganisaties willen wel meewerken aan eerlijke terugkeerplannen, maar er is hulp nodig van de Irakese overheid. Zij willen niet meewerken, de kampen met ontheemden moeten namelijk leeg.”

Amnesty International komt vandaag met een rapport waarin aandacht wordt gevraagd voor het probleem van de ontheemden. En roept de Iraakse regering op om te zorgen dat de Iraakse bevolking de vernietigende erfenis van IS te boven kan komen.

Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Ster advertentie
Ster advertentie