Buitenland
WNL

Hongersnood dreigt door problemen bij Oekraïense boeren: ‘Gevolgen niet te overzien’

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Hongersnood dreigt door problemen bij Oekraïense boeren: ‘Gevolgen niet te overzien’

Kees Huizinga, een Nederlandse agrariër in Oekraïne, maakt zich grote zorgen over de tarweoogst in Oekraïne, de graanschuur van Europa. Als er niet snel een einde komt aan de gewelddadigheden, dreigt er volgens hem een hongersnood. Huizinga keert over tien dagen terug naar zijn boerderij in Oekraïne, om “te redden wat er te redden valt”, ongeacht de situatie in het land op dat moment.

“Hoe langer dit duurt, hoe ongeruster ik word”, zegt Huizinga in Sven op 1 op NPO Radio 1. “In eerste instantie voor Oekraïne, maar ook wat er daarna volgt wat betreft de wereldvoedselvoorziening.” Hij verliet zijn boerderij om zijn verhaal en dat van lotgenoten te vertellen in het Westen.

Volgens Huizinga kunnen steeds meer boeren in Oekraïne vanwege de oorlog niet goed hun werk uitvoeren. Vaak hebben zij grote stukken land, die worden doorkruist door (snel)wegen. Sommige boeren moeten Russische tanks passeren, wat soms onmogelijk is. Ook zijn veel arbeiders opgeroepen om te vechten in het leger, vertelt hij.

Ook de Verenigde Naties waarschuwde bij monde van topman Antonio Guterres voor de gevolgen. De Russische aanval op Oekraïne kan volgens hem leiden tot een wereldwijde hongercrisis, zei hij maandag. Beide landen verbouwen 30 procent van alle tarwe in de wereld en 45 Afrikaanse en veel andere armste landen importeerden een groot deel daarvan, aldus Guterres.

Zaaiproblemen

Oekraïense boeren moeten over twee weken, in april, beginnen met zaaien. Maar los van alle problematiek op en rond de boerderijen zelf is het op dit moment ook lastig om aan zaad te komen, vertelt Huizinga. “Wij zijn bezig om wat we nodig hebben op te halen, maar dat komt gedeeltelijk uit het oosten van Oekraïne en daar wil niet iedereen met zijn vrachtwagen naartoe rijden. Er staan ook verschillende roadblocks waar je maar langs moet zien te komen.”

Ook is er een tekort aan diesel, wat voor Oekraïense boeren normaal gesproken afkomstig is uit Wit-Rusland of wordt geleverd via de havens in het zuiden van Oekraïne, die nu in Russische handen zijn. “Nu moet het uit Polen komen. In vredestijd is dat logistiek gezien al een nachtmerrie. Nu er geschoten wordt is het eigenlijk onmogelijk”, zegt Huizinga.

‘Het wordt een ramp’

Het gevolg is dat er waarschijnlijk veel te weinig zaad in de grond wordt gestopt. Volgens Huizinga is het “bijzonder slecht gesteld” met de productievooruitzichten. “Als het conflict nu niet stopt, zijn de gevolgen niet te overzien. Het wordt een ramp”, verzucht hij. Ook al zou het conflict in Oekraïne vandaag worden beëindigd, zal de opbrengst al veel lager uitvallen, waarschuwt Huizinga. “Daarom praat ik met het Westen, om de druk op te voeren.”

Gebeurt er niets, leidt het onvermijdelijk tot hongersnood in een aantal van de armste landen ter wereld, zegt Huizinga. Dat heeft “vluchtelingen, opstanden en oorlog” tot gevolg, vreest hij. “De enige oplossing is dat de oorlog nu stopt”, beklemtoont hij.

Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Ster advertentie
Ster advertentie