Buitenland
WNL

VVD wil familie ambassadepersoneel Oekraïne per direct terughalen

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. VVD wil familie ambassadepersoneel Oekraïne per direct terughalen

De VVD-fractie in de Tweede Kamer roept minister Wopke Hoekstra van Buitenlandse Zaken op om de familie van het Nederlandse ambassadepersoneel in Kiev uit voorzorg terug te halen naar Nederland, vanwege de toenemende Russische dreiging. Dat zei buitenlandwoordvoerder Ruben Brekelmans vanochtend in Sven op 1. "Ik roep Hoekstra op tot meer daadkracht."

Brekelmans vraagt zich af waarom Nederland deze stap nog niet heeft genomen, terwijl het Verenigd Koninkrijk en de Verenigde Staten al zijn begonnen met het terughalen van familieleden. "Poetin zal waarschijnlijk voor een kleinere vorm van escalatie kiezen, maar er zijn wel degelijk reële scenario's mogelijk waarin hij voor een bliksemaanval kiest", aldus het Kamerlid. "In dat geval wordt Oekraïne opeens een stuk onveiliger als land. Daarom willen wij het zekere voor het onzekere nemen en de familie van het personeel al zoveel mogelijk weghalen."

Dinsdag reizen premier Mark Rutte en Hoekstra af naar Oekraïne en dat is volgens Brekelmans een belangrijk signaal. "Er is op dit moment verdeeldheid in Europa over de kwestie en daarom is het belangrijk dat Oekraïne weet dat men onze steun heeft."

Wapenlevering

Wel is het volgens Brekelmans belangrijk dat Nederland niet met lege handen aan komt zetten. "We moeten de intentie uitspreken om defensieve wapens te gaan leveren. Oekraïne staat echt onder druk en dus moeten we ruimhartig zijn."

Maar over de kwestie van wapenlevering heerst verdeeldheid in Europa. Zo heeft Duitsland aangegeven dat Oekraïne geen militair materieel uit Berlijn hoeft te verwachten. "Vanwege het verleden van Duitsland begrijp ik dat", zegt Brekelmans. "Maar het zou goed zijn als Duitsland zou goedkeuren dat andere Europese landen dat wel doen."

Het VVD-Kamerlid is überhaupt niet te spreken over de huidige verhoudingen binnen de Europese Unie op dit thema. "Er is verdeeldheid en dat is kwalijk. Daarom moet Hoekstra zijn collega’s oproepen om samen met één stem te spreken."

Video niet beschikbaar

Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Ster advertentie
Ster advertentie