Buitenland
NOS

Sancties tegen Wit-Rusland voor 'luchtpiraterij' worden overwogen

foto: AFPfoto: AFP
  1. Nieuwschevron right
  2. Sancties tegen Wit-Rusland voor 'luchtpiraterij' worden overwogen

Wit-Rusland leidde zondag een vliegtuig om voor de arrestatie van de blogger en journalist Roman Protasevitsj. In het NOS Radio 1 Journaal bespreken luchtvaartdeskundige Joris Melkert van de TU Delf en correspondenten Kysia Hekster en Iris de Graaf de gebeurtenis.

Landen zeggen sancties te overwegen tegen Wit-Rusland. Dat zou het land in de portemonnee raken, legt Melkert uit. ''Voor het doorkruisen van een luchtruim krijgt het land namelijk geld.''

Video niet beschikbaar

Uitzonderlijke actie

Het Ryanair-vliegtuig, waarin de oud-hoofdredacteur van het Telegramkanaal Nexta zat, was onderweg van Athene naar Vilnius, twee EU-hoofdsteden. Het werd vanmiddag door de Wit-Russische autoriteiten onder valse voorwendselen omgeleid naar Minsk.

Daar werd Protasevitsj gearresteerd; hij werd al langer door de Wit-Russische autoriteiten gezocht. Na vijf uur mocht het vliegtuig met de andere passagiers doorvliegen naar Vilnius, waar het vanavond aankwam.

Het ophouden van een EU-vlucht is uitzonderlijk. Hoe de EU-leiders ermee omgaan is daardoor moeilijk te zeggen maar zal vanmiddag al blijken. Toevallig komen de leiders vandaag samen in Brussel, vertelt correspondent Kysia Hekster.

Video niet beschikbaar

Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Ster advertentie
Ster advertentie