Buitenland
NOS

Sancties tegen Wit-Rusland voor 'luchtpiraterij' worden overwogen

foto: AFPfoto: AFP
  1. Nieuwschevron right
  2. Sancties tegen Wit-Rusland voor 'luchtpiraterij' worden overwogen

Wit-Rusland leidde zondag een vliegtuig om voor de arrestatie van de blogger en journalist Roman Protasevitsj. In het NOS Radio 1 Journaal bespreken luchtvaartdeskundige Joris Melkert van de TU Delf en correspondenten Kysia Hekster en Iris de Graaf de gebeurtenis.

Landen zeggen sancties te overwegen tegen Wit-Rusland. Dat zou het land in de portemonnee raken, legt Melkert uit. ''Voor het doorkruisen van een luchtruim krijgt het land namelijk geld.''

Uitzonderlijke actie

Het Ryanair-vliegtuig, waarin de oud-hoofdredacteur van het Telegramkanaal Nexta zat, was onderweg van Athene naar Vilnius, twee EU-hoofdsteden. Het werd vanmiddag door de Wit-Russische autoriteiten onder valse voorwendselen omgeleid naar Minsk.

Daar werd Protasevitsj gearresteerd; hij werd al langer door de Wit-Russische autoriteiten gezocht. Na vijf uur mocht het vliegtuig met de andere passagiers doorvliegen naar Vilnius, waar het vanavond aankwam.

Het ophouden van een EU-vlucht is uitzonderlijk. Hoe de EU-leiders ermee omgaan is daardoor moeilijk te zeggen maar zal vanmiddag al blijken. Toevallig komen de leiders vandaag samen in Brussel, vertelt correspondent Kysia Hekster.

Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Ster advertentie
Ster advertentie