Buitenland
NOSNTR

Drijvende grensmuur bij Texas die levens eist mag blijven liggen

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Drijvende grensmuur bij Texas die levens eist mag blijven liggen

Een drijvende grensmuur van de Amerikaanse staat Texas mag blijven drijven, dat heeft een rechter bepaald in een hoger beroep. Het gaat om een ketting boeien die migranten vanuit Mexico moet weren. Tot ergernis van de landelijke overheid die juist wil dat de barrière verdwijnt. Het is de zoveelste geschil over grensbeleid tussen Texas en de regering in Washington D.C. Jurist en Amerika-kenner Kenneth Manusama vertelt erover in Nieuws en Co.

Een drijvende grensmuur tussen Texas en Mexico mag toch blijven drijven

Video niet beschikbaar

De landelijke overheid wilde af van de boei. Ten eerste, omdat Texas niet bevoegd zou zijn om dit te doen.

Succesvol

"Grensbeleid is aan de federale overheid", aldus Manusama. Daarnaast heeft ook Mexico geklaagd. "Deze barrière is namelijk ook vrij succesvol in het tegenhouden van migranten, maar wel ten koste van levens." Ondanks de bezwaren, mag die wel blijven liggen.

In eerste instantie heeft één federale rechter gezegd deze barrière moet weg. "Maar nu heeft een beroepshof gezegd dat ze de uitspraak van de lagere rechter opschorten. En deze specifieke beroepsrechter staat er ook om bekend dat hij een vrij rechtse koers vaart en dus meer op de hand is van Republikeinse gouverneurs zoals die van Texas", zegt Manusama.

Beleid

Texas zelf is erg blij met deze uitspraak. De zuidelijke staat probeert al een tijdje zijn eigen grensbeleid te voeren. Veel grensstaten zeggen last te hebben van de vele migratie, maar ook door het vele drugssmokkel vanuit Mexico en willen daardoor een strenger grensbeleid. Toch denkt Manusama dat de strijdt nog wel even voortduurt. "Het is nu wel zo dat één staat het federale grensbeleid bepaalt."

De regering van Biden wil juist een allesomvattend migratiebeleid. De Republikeinen zijn het echter niet eens met de inhoud van het beleid en beschuldigen volgens Manusama de regering ervan open grenzen te willen. En dus lijkt Texas nu iets af te dwingen.

Grens te water in Texas mag blijven

Abonneer je op onze wekelijkse nieuwsbrief!

Elke zaterdag het beste van NPO Radio 1 in jouw mailbox.

Meld je hier aan

Ster advertentie
Ster advertentie