Buitenland
NOS

Boris Johnson voor speciale commissie door 'partygate'

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Boris Johnson voor speciale commissie door 'partygate'

Boris Johnson moet woensdagmiddag verschijnen voor een Britse parlementaire onderzoekscommissie vanwege zijn rol bij partygate - illegale feesten in de ambtswoning. Correspondent Arjen van der Horst legt in Met het Oog op Morgen uit hoe Johnson gaat proberen zijn positie te behouden.

Bekijk hier het gesprek met correspondent Arjen van der Horst

Video niet beschikbaar

De oud-premier krijgt de kans zich te verweren tegen de beschuldiging dat hij het parlement opzettelijk heeft misleid over de illegale lockdownborrels in zijn ambtswoning, in het eerste jaar van de coronapandemie. Partygate, zoals het schandaal ging heten, luidde het begin van het einde in van Johnsons premierschap.

Ontkennen

Johnson ontkende eind 2021 toen de berichten in media verschenen over borrels in eerste instantie dat er feestjes hadden plaatsgevonden. Later erkende hij dat er wel degelijk borrels waren geweest, maar dat daarbij de coronaregels zouden zijn gevolgd. Bovendien hield hij zich van de domme naarmate er meer naar buiten kwam. Zo verklaarde hij in het Lagerhuis: "Niemand had me verteld dat het tegen de regels was."

In 2022 kwam ambtenaar Sue Gray al met een rapport over het schandaal. Ze noemde het falend leiderschap en concludeerde dat het nooit had mogen gebeuren. Johnson kreeg toen al een boete van de politie, vanwege het overtreden van de coronaregels.

Gevolgen?

Maar die opmerking in het Lagerhuis komt nu terug. Want heeft Johnson daar staan liegen? Dan kunnen daar flinke gevolgen aan zitten. De Lagerhuiscommissie wil hem daarom woensdag spreken. Ook verzamelen ze al maanden bewijsstukken en getuigenverklaringen van regeringsmedewerkers.

Mocht de commissie inderdaad concluderen dat er sprake is van misleiding, dan kan Johnson geschorst worden als parlementslid. Duurt dat tien dagen of meer, dan kunnen kiezers via een procedure zijn zetel afpakken.

Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Ster advertentie
Ster advertentie