Buitenland
VPRO

Hoe te vechten tegen een onbekende vijand in Tanzania?

foto: Rian Jager / Bureau Buitenlandfoto: Rian Jager / Bureau Buitenland
  1. Nieuwschevron right
  2. Hoe te vechten tegen een onbekende vijand in Tanzania?

Hoe bereid je je voor op een corona-uitbraak als je in een ziekenhuis werkt zonder IC's, in een land waar de president het virus niet echt serieus lijkt te nemen? Rian Jager is tropenarts in Tanzania, de afgelopen maanden hield ze Bureau Buitenland op de hoogte van de ontwikkelingen in het land.

Vechten tegen een onbekende vijand

De 32-jarige tropenarts Rian Jager werkt sinds twee jaar in het Sengerema District Hospital in Noord-Tanzania, een district met zo'n half miljoen inwoners grenzend aan het Victoria-meer. Toen half maart ook in Nederland alles op slot ging, gingen bij Jager de alarmbellen af. "Ik dacht, het is een kwestie van tijd voordat het coronavirus ook hier de kop opsteekt."

Inzameling

Jager besloot om geld in te zamelen om het ziekenhuis voor te bereiden op een eventuele coronavirus-uitbraak. Het meer dan 300 bedden tellende hospitaal heeft geen IC-bedden en geen beademingsapparatuur. Ze kocht van het ingezamelde geld beschermende middelen, zuurstofflessen en spullen om handenwaspunten op te zetten. Patiënten die hoesten en koorts hebben konden zo opgevangen worden in een aparte corona-unit met zes bedden.

Tropenarts Rian Jager voor het Sengerema District Hospital in Noord-Tanzania.

Heftige ziektes

"Tanzanianen zijn wel wat gewend als het gaat om heftige ziektes, zoals hele ernstige malaria, hiv of tuberculose. Daar zie ik veel patiënten aan overlijden. Ik ben dus niet bang voor de ziekte, maar vrees vooral dat mijn verpleegkundigen ziek kunnen worden en niet meer kunnen werken", vertelt Jager. Het ziekenhuis moet blijven draaien, want een half miljoen Tanzanianen in deze regio is afhankelijk van dit hospitaal voor medische zorg.

Eind april weet Jager niet goed hoe de situatie nu werkelijk is in Tanzania, want de regering geeft geen openheid van zaken. "Het aantal besmettingen zou fors zijn gestegen, maar er zijn geen officiële cijfers dus het blijft speculeren. Het is lastig vechten tegen een onbekende vijand."

Demografie

Een grote hausse aan patiënten blijft het ziekenhuis in de afgelopen maanden gelukkig bespaard. Jager vermoedt dat de demografie en levenswijze hieraan bijdraagt: "Mensen in deze regio worden niet oud, dus we hebben sowieso nauwelijks patiënten van boven de 80. Daarnaast leven mensen van de producten van hun eigen land, er zijn geen zittende beroepen, dus er is weinig overgewicht of hoge bloeddruk."

Tropenarts Rian Jager is werkzaam in Tanzania en deed daarover verslag aan Bureau Buitenland.

Serieus nemen

Toch heeft Jager de afgelopen weken wel degelijk patiënten met klassieke coronaklachten in haar ziekenhuis gezien. "Eén patiënt is vorige week ook echt positief getest, ook al beweert de president inmiddels dat er geen corona meer is in Tanzania." Volgens Jager toont dit aan dat de lokale overheid, die de coronatests uitvoert, het virus inmiddels wel degelijk serieus neemt. "De districtsoverheid heeft aangegeven dat ze ons ziekenhuis nu komt helpen met spullen en personeel. Dat is heel erg fijn."

Meer verhalen over en uit het buitenland?

In VPRO's Bureau Buitenland zijn dagelijks tussen 19.00 en 19.30 uur diverse, diepgravende en verrassende geluiden over en uit het buitenland. Luister hier alle afleveringen.

Ster advertentie
Ster advertentie