Buitenland
NOSNTR

Frontex niet aansprakelijk voor 'pushback' Syrisch gezin

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Frontex niet aansprakelijk voor 'pushback' Syrisch gezin

Frontex hoeft geen schadevergoeding te betalen aan een Syrisch gezin dat werd uitgezet naar Turkije. Dat bepaalde de Europese rechter in Luxemburg. Het gezin wilde asiel aanvragen in Griekenland, maar werd zonder procedure uitgezet. Galina Cornelisse is hoogleraar transnationaal recht en heeft de zaak gevolgd.

Geen schadevergoeding Syrisch gezin dat werd uitgezet

"Ik hoop dat de advocaten in hoger beroep gaan", zegt Cornelisse. Die denkt dat er nog wel wat op af te dingen valt op juridisch vlak.

Verbanden

"Dit is een hele specifieke procedure die de advocaten zijn aangespannen. En het gaat eigenlijk niet eens over of Frontex iets heeft gedaan wat niet mag, maar het is een schadevergoedingszaak", aldus Cornelisse. Om de Europese Unie, waar Frontex onder valt aansprakelijk te stellen moet je aan drie voorwaarden voldoen, zodat je een schadevergoeding kan krijgen. Die drie zijn volgens Cornelisse dat er onrechtmatig gehandeld moet zijn. Dat is hier volgens haar gebeurd, omdat ze zijn teruggestuurd zonder asiel te hebben aangevraagd. Het tweede is dat je moet kunnen aantonen dat er schade is geleden.

Is er dan een causaal verband tussen die schade en het onrechtmatig handelen. Volgens Cornelisse is aan die eerste twee stappen voorbijgegaan door de rechter. Dat zegt dat Griekenland ze anders ook had teruggestuurd. Een ander punt is dat pushbacks illegaal zijn. Het is dus lastig uit te leggen dat Frontex niet wordt veroordeeld.

Uitsmijter

Wat nu kan gebeuren is dat de advocaten in beroep gaan bij het Hof van Justitie. Een andere optie kan zijn dat ze gaan naar een Griekse nationale rechter, aangezien ze vanaf daar zijn teruggestuurd. De twijfel is nu dus ook of Frontex zo maar zijn gang kan gaan. Als het inderdaad zo is dat de rechter zegt: "ja ook zonder Frontex was het gebeurd, dan kan het alleen maar op de lidstaten worden verhaald. En dan zien we Frontex meer als uitsmijter", zegt Cornelisse.

Frontex niet verantwoordelijk

Abonneer je op onze wekelijkse nieuwsbrief!

Elke zaterdag het beste van NPO Radio 1 in jouw mailbox.

Meld je hier aan

Ster advertentie
Ster advertentie