Buitenland
VPRO

Ivoriaanse schoenpoetser verkozen tot Italiaans parlementslid

foto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Ivoriaanse schoenpoetser verkozen tot Italiaans parlementslid

Vandaag wordt het nieuwgekozen parlement van Italië geïnstalleerd. Een opvallende naam tussen de rechtse parlementsleden is Aboubakar Soumahoro. Een Ivoriaanse immigrant en voormalig schoenpoetser. Als enige zwarte man in het in meerderheid rechtse Lagerhuis neemt hij het, namens de Groenen, op voor immigranten in Italië. Soumahoro is idolaat van het land maar kent als geen ander de grimmige kant van het immigratieproces in Italië, vertelt Angelo van Schaik in Bureau Buitenland.

VPRO BB 1310 Italie

De invisibili

Soumahoro kwam op 19-jarige leeftijd naar Italië uit fascinatie voor het land, als kind knipte hij foto's uit Italiaanse modebladen. Maar eenmaal in Rome was de realiteit hard. Hij was dakloos en moest rondkomen met weinig geld dat hij verdiende met rotbaantjes. Hij realiseerde zich dat de situatie waar hij en andere migranten zich in bevonden het gevolg was van de beslissingen gemaakt door de Italiaanse regering. Dat was het begin van zijn activisme. Als lid van de vakbond voor landarbeiders vroeg hij aandacht voor de 'invisibili', de 'onzichtbaren', en ging de strijd aan met de 'caporali', de koppelbazen die voor boeren illegale immigranten ronselen voor, bijvoorbeeld, de tomatenoogst. In 2010 studeerde Soumahoro cum laude af op dit onderwerp aan de Universiteit van Napels. Afgelopen zomer stelde hij zich kandidaat voor het Italiaanse parlement. Vandaag wordt Soumahoro beëdigt als parlementslid en draagt hij, symbolisch voor de Afrikaanse arbeidsmigrant die in Italië wordt uitgebuit, modderige laarzen op zijn eerste werkdag.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Soumahoro's missie

Al jaren vraagt Soumahoro aandacht voor de omstandigheden van veel migranten in Italië. En dus nu vanuit het parlement zelf, een unieke kans om van binnenuit verandering aan te brengen in het immigratiebeleid. Volgens Soumahoro moet ook het hele systeem van asielopvang op de schop en moet het verkrijgen van de Italiaanse nationaliteit makkelijker worden gemaakt. "Nu is het voor een Argentijn met een paar druppels Italiaans bloed makkelijker om Italiaan te worden dan voor een in Italië geboren immigrant van buitenlandse ouders. En dat moet veranderen volgens Soumahoro", vertelt van der Schaik.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Zijn geluid in het Lagerhuis, met het rechtse blok dat 235 van de 400 zetels heeft in de kamer, is misschien klein. Het simpele feit dat Soumahoro daar zit betekent dat ze niet zo makkelijk om hem en hetgeen waar hij voor staat heen kunnen.

Bureau Buitenland

Bureau Buitenland: internationaal nieuws, reportages en geopolitiek. Met achtergronden en opmerkelijke verhalen uit het buitenland. Dagelijks te horen tussen 13:30 en 14:00 uur, of terug te luisteren als podcast.

Ster advertentie
Ster advertentie