Buitenland
VPRO

Liefdadigheidsactie van 11-jarige asielzoeker gaat viraal in Zweden

foto: svt nyheter
  1. Nieuwschevron right
  2. Liefdadigheidsactie van 11-jarige asielzoeker gaat viraal in Zweden

In Zweden gaat een 11-jarige jongen viraal met de verkoop van speldjes voor het goede doel. Het betekent veel voor de elfjarige, die asielzoeker is en in Zweden hoopt te kunnen blijven. "Het is zijn grootste wens om in het land te blijven", vertelt correspondent Tjade Michels in Bureau Buitenland.

Buitenland Uitgelicht: Zweden

Murhaf Hamid is een wat verlegen en goedlachse jongen van elf uit een gehucht in het zuiden van Zweden. "Hij doet mee aan een traditionele actie van schoolkinderen die speldjes met daarop een zogenaamde mei-bloem verkopen."

Nadat een vriendin van Murhaf de video op Facebook zette, is die viraal gegaan. Mensen wilden hem graag steunen, vertelt Michels.

"Ik wil een verblijfsvergunning kopen, maar dat gaat niet. Dus ga ik nieuwe kleren kopen, schoenen en een nieuw mobieltje", zegt de jongen in deze video.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Inmiddels is de actie zeer succesvol en heeft het omgerekend twee ton opgeleverd. Hier kwamen ook reacties van lokale politici van de Zweden-Democraten op, vertelt de correspondent. "Er werden veel mensen razend over, omdat die reacties als racistisch worden beschouwd."

Murhaf is nu het symbool geworden geworden voor Zweden die het zat zijn dat migranten telkens een-op-een worden neergezet als criminelen, legt Michels uit. "Je kan wel zeggen dat veel Zweden het zeer ongemakkelijk vinden dat de Zweden-Democraten veel macht hebben in de regering. En op de oude toer gaan van klimaatontkenning en theorieën over omvolking."

Of de 11-jarige in Zweden mag blijven is onduidelijk. "Zelf geeft hij de hoop niet op en wil hij graag schoenen en nieuwe kleding kopen."

Bureau Buitenland

Bureau Buitenland: internationaal nieuws, reportages en geopolitiek. Met achtergronden en opmerkelijke verhalen uit het buitenland. Dagelijks te horen tussen 13:30 en 14:00 uur, of terug te luisteren als podcast.

Ster advertentie
Ster advertentie