Buitenland
VPRO

Sumo-tweeling wil positief imago voor hun sport

foto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Sumo-tweeling wil positief imago voor hun sport

Ze zijn nog maar vijftien jaar oud, en beseffen dat ze al geschiedenis kunnen schrijven. Aan ambitie ontbreekt het niet bij worstelaars Yu en Rei Hayashi, een Japanse eeneiige tweeling. Hun grootste uitdaging is misschien wel om de aloude worstelsport weer aanzien te geven, legt correspondent Anoma van der Veere uit in Bureau Buitenland.

VPRO BB Uitgelicht

Record

De 15-jarige tweeling Hayashi verwerft steeds meer aandacht in Japan. De worstelaars, met hun 120 kilogram aan gewicht, behaalden in mei tijdens het belangrijke Grand Sumo Tournament goede resultaten. En ze zijn meer van plan, want ze willen Yokozuna worden. “Dat is de hoogste rang in het sumoworstelen, eigenlijk de zwarte band”, vertelt Van der Veere. Als tweeling kunnen ze dan ook een record vestigen.

Schandalen

Een positieve ontwikkeling dus, die de sumo-wereld wel kon gebruiken. Sumoworstelen was door de eeuwen een prestigieuze sport. Maar het imago ervan is enorm gedaald, legt de Japan-correspondent uit: “Een jaar of tien, twaalf geleden werd sumoworstelen opgeschrokken door een reeks schandalen zoals match-fixing, drugsgebruik, maar heel belangrijk ook waren de geweldsproblemen tussen de worstelaars zelf.” Ook recent nog mocht de sumo-bekendheid Hidenoumi Takuya bijvoorbeeld niet meedoen aan een landelijk toernooi vanwege vermeende illegale gokpraktijken.

Door de schandalen keken er minder mensen naar de toernooien. En de coronapandemie zorgde voor nog minder publiek. Behalve de afname in toeschouwers, heeft de imagoschade ook tot gevolg gehad dat het aantal worstelaars enorm daalde.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Doofpot

Sommige misstanden zijn volgens de correspondent ook te wijten aan de hiërarchie binnen de sport. “Jonge worstelaars van lage rang werken voor lange tijd voor een oudere worstelaar die al hoger in rang is. Deze verhouding heeft in het verleden vaak geleid tot geweld, maar dat werd vrijwel altijd in de doofpot gestopt.” Nadat een incident wél voor de buitenwereld aan het licht kwam, paste de sumobond de regelgeving aan.Die is verantwoordelijk voor het management van de grote toernooien en de toelating van nieuwe sumoworstelaars, en is in 2018 gekomen met vier nieuwe richtlijnen om schandalen te voorkomen.” Of die nieuwe regels daadwerkelijk helpen is nog moeilijk te zeggen. “Omdat lange tijd alles in de doofpot gestopt werd kan het zijn dat we simpelweg geen schandalen meer zien. Tegelijk zien we wel dat er in de laatste jaren steeds minder van dit soort incidenten afspelen in de sumo-wereld, aan het oppervlak is dat dus een goed teken.”

Goede hoop

De tweeling is in ieder geval goed op weg, volgens Van der Veere. “Er is zeker een kans dat ze het ver gaan schoppen en dat de sport door hen veel positieve aandacht krijgt, en", zo vervolgt de correspondent, "hopelijk worden mensen ook weer enthousiast gemaakt om de sport te beoefenen.”

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Bureau Buitenland

Bureau Buitenland: internationaal nieuws, reportages en geopolitiek. Met achtergronden en opmerkelijke verhalen uit het buitenland. Dagelijks te horen tussen 13:30 en 14:00 uur, of terug te luisteren als podcast.

Volg Bureau Buitenland ook op LinkedIn en Instagram.

Ster advertentie
Ster advertentie