Buitenland

Hoe de mysterieuze huurlingen van Rusland buitenlandse klusjes opknappen

NOS
foto: AFPfoto: AFP
  1. Nieuwschevron right
  2. Hoe de mysterieuze huurlingen van Rusland buitenlandse klusjes opknappen

De drie Russische journalisten die maandagnacht werden doodgeschoten in de Centraal Afrikaanse Republiek deden onderzoek naar de zogeheten Wagner Group, een mysterieus Russisch beveiligingsbedrijf van huurlingen.

De naam van Wagner Group duikt wel vaker op in de media, maar er is weinig over bekend. “Er is niet veel dat we zeker weten over deze huurlingen”, vertelt Ruslanddeskundige Hubert Smeets in NOS Met Het Oog op Morgen “Wel weten we vrijwel zeker dat ze worden geleid door een Russische inlichtingenofficier met de bijnaam Wagner.”

De omgekomen journalisten – regisseur Aleksandr Ratorgoejev, oorlogsjournalist Orchan Dzjemal en cameraman Kirill Radtsjenko – werden gefinancierd door de Russische oppositiepoliticus en ex-oligarch Michaïl Chodorkovski. Het drietal belandde in de buurt van de stad Sibut in een hinderlaag. Na een verhoor werd hun auto doorzeefd met kogels.

Wagner Group was in het verleden actief in Oost-Oekraïne, Syrië. Momenteel zitten de huurlingen naast de Centraal Afrikaanse Republiek ook in Soedan. “In ruil voor grondstoffen beschermen ze daar lokale leiders.” Het beveiligingsbedrijf telt in totaal zo’n 3000 huurlingen. “Mannen die vaak ongetrouwd zijn en weinig binding hebben met anderen.”

Privéleger

Smeets: “Er zijn zelfs stemmen, ik geef toe dat die uit Oekraïne komen, dat Wagner eigenlijk een soort privélegertje is van president Poetin zelf.” De betrokkenheid van Jevgeni Prigozjin kan hier ook op wijzen. “Hij is een vertrouweling van Poetin en beheert mogelijk de geldstroom.”

Chodorkovski wilde met drie journalisten meer informatie boven tafel krijgen over Wagner. Of veel Russen wakker zullen liggen van de buitenlandse avonturen van het beveiligingsbedrijf? “Ik kan natuurlijk niet in de psyche van Rusland kijken, maar ik denk dat veel Russen het juist prettig vinden dat zo’n huurlingenleger klusjes opknapt en de vlag van Rusland hoog houdt zonder dat er jonge soldaten hoeven te worden ingezet."

Ster advertentie
Ster advertentie