Buitenland
NOSNTR

Chaos in Mali: president treedt af na gijzeling door militairen

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Chaos in Mali: president treedt af na gijzeling door militairen

President Ibrahim Boubacar Keïta van Mali heeft zijn aftreden aangekondigd. Die stap volgde enkele uren nadat hij samen met premier Boubou Cissé werd gegijzeld door rebellerende militairen.

Video niet beschikbaar

"Het is een rare situatie," zegt Mirjam de Bruijn, antropoloog en Mali-deskundige van de Universiteit Leiden in Nieuws en Co. "Vannacht stond het plein van de onafhankelijkheid in Bamako vol met mensen die de militaire coup steunden."

In een korte toespraak op de staatstelevisie zei de president dat hij "niet ten koste van bloedvergieten" aan de macht wil blijven. Hij stapt per direct op en heeft het parlement opgeheven. Wie nu aan de leiding zal komen en hoe de machtsoverdracht zal verlopen, is onduidelijk.

De afgelopen maanden was het al onrustig in het land. "Fraude en economisch wanbeleid van de regering leidden tot protesten onder de bevolking. Gisteravond schaarden de militairen zich achter het volk."

Grenzen dicht

De buurlanden van Mali maakten vlak voor de toespraak bekend de grenzen te sluiten met het West-Afrikaanse land. "Het is onduidelijk met wie er nu zaken moeten worden gedaan. Internationaal is de gemeenschap niet blij met deze coup."

Acht jaar geleden kwam het leger in Mali eveneens in opstand. Dat leidde tot een staatsgreep en het vestigen van een militaire dictatuur. Buurlanden veroordeelden die stap massaal en legden die dictatuur zware sancties op.

Jihadisme

Jihadistische rebellen maakten van de vorige staatsgreep gebruik door een groot deel van Mali te veroveren. Uiteindelijk besloot Frankrijk militair in te grijpen in het land, wat uiteindelijk ook leidde tot Nederlandse inzet in het gebied.

Of dat ook nu kan gebeuren, is onduidelijk volgens de Bruijn. "Vanmorgen sprak ik met iemand die zei: dit is hoopvol. Nu is er ruimte gecreëerd om het debat te gaan hebben. Maar er hangt veel af van wie de leiding precies gaat nemen. In het verleden zijn er ook zulke moment geweest, maar die zijn nooit in optima gebruikt."

Chaos in Mali

Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Ster advertentie
Ster advertentie