Naar homepage
Buitenland

Wat leeft er in 'swing state' Pennsylvania?
NOS

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Wat leeft er in 'swing state' Pennsylvania?

Er is min of meer maar een week te gaan tot de Amerikaanse verkiezingen. Het is zoals gewoonlijk weer flink spannend in de zogenoemde 'swing states', de verkiezingskoorts loopt flink op. Biden heeft zijn hoofdkantoor opgezet in Philadelphia, daarnaast zijn beide presidentskandidaten veel te vinden in de stad.

"Er is op dit moment voortdurend campagne in de buurt, maar onze staat is verder niet heel erg bekend. Wel is het een historisch belangrijke staat voor de Verenigde Staten, maar vooral bekend door onze grootste stad Philadelphia", vertelt Wilfred H. Muskens, honorair consul in de stad, in Met Het Oog Op Morgen.

De staat Pennsylvania is volgens hem erg veelzijdig. Je hebt namelijk één van de zes grote steden in het noorden, en staalbouw in Pittsburgh, meer richting het zuidoosten van de staat. "Ze zeggen dat die staat definitief gaat bepalen wie het presidentschap gaat krijgen dit jaar", vertelt Carol Rock, journalist in San Francisco.

Veel campagnewerk in Pennsylvania

"Daarom speelt een groot deel van de campagne zich daar af. Voor Trump is het in die staat bij de vorige verkiezingen goed gegaan. Trump heeft daar met 1 procentpunt gewonnen, daarom heeft hij vooral daar alles te verliezen. Er zijn in 2016 heel veel stemmen ongeldig verklaard, dat waren er meer dan achtduizend. Voor Trump is dat een reden waarom er niet met post gestemd mag worden."

De staat Pennsylvania typeert zich als staat die nagenoeg alle bevolkingsgroepen in de Verenigde Staten behelsd. Het is demografisch gezien een van de meest diverse staten in de Verenigde Staten. "Daarom kan je op alle groepen in deze staat wel wat winnen", gaat Rock verder. "Biden probeert in eerste instantie de arbeidersklasse terug te winnen. Die heeft Clinton verloren in 2016. Hij moet bij die groep mensen puinruimen."

De 'kleine man' typeert de staat

Maar Pennsylvania is niet alleen vanwege de diverse demografie een 'swing-state', volgens Muskens. "Je hebt hier de staalindustrie, koolmijnen. Daarmee heb je een sterke groep mensen die in de vakbonden zitten. In de staat is het moeilijk praten over politiek, gezien het flink gepolariseerd is. De discussies zijn moeilijk en niet productief."

Het belangrijkste thema in de staat is de schaliegasindustrie. "De afgelopen tien jaar is die industrie enorm gegroeid. Dat thema kan nog wel eens het verschil maken. Het is een belangrijke industrie voor de economie in Pennsylvania. Met name in het westen van de staat. Het is een industrie waarvan Trump zegt dat Biden ertegen is." Het is wat dat betreft dus gissen naar wat het uiteindelijke resultaat zal zijn in de staat.

Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Ster advertentie
Ster advertentie