Buitenland

Amerikaanse rechter en lid van het Hooggerechtshof Ruth Bader Ginsburg overleden

NOS
foto: EPAfoto: EPA
  1. Nieuwschevron right
  2. Amerikaanse rechter en lid van het Hooggerechtshof Ruth Bader Ginsburg overleden

De Amerikaanse hoge rechter Ruth Bader Ginsburg is overleden. Ze leed aan alvleesklierkanker en werd 87 jaar. Bader Ginsburg was sinds 1993 een van de negen leden van het Amerikaanse Hooggerechtshof en stond bekend als progressief, zei correspondent Lucas Waagmeester in het NOS Radio 1 Journaal.

President Trump heeft nog niets gezegd over de termijn waaraan hij denkt voor een opvolger van Bader Ginsburg. In het verleden publiceerde hij wel al een lijst met twintig mogelijke gegadigden voor de positie.

Weliswaar hebben de Republikeinen in de Senaat een meerderheid, maar die is met 53 maar klein.De Democraten hebben 47 senatoren. Bovendien hebben enkele senatoren al laten weten dat ze vinden dat de Senaat geen overhaaste beslissingen moet nemen. Zo zei de republikeinse senator Murkowski enkele uren voordat het nieuws over Bader Ginsburg bekend werd dat zij niet over een Hooggerechtshofrechter zal stemmen nu er minder dan 50 dagen tot de verkiezingen zijn. Haar collega-senator Collins zei eerder deze maand iets soortgelijks.

Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Ster advertentie
Ster advertentie