Buitenland
NOS

Denemarken wil militaire dienstplicht ook voor vrouwen invoeren

foto: Unsplash
  1. Nieuwschevron right
  2. Denemarken wil militaire dienstplicht ook voor vrouwen invoeren

Denemarken wil de militaire dienstplicht ook invoeren voor vrouwen. Een regeringsmeerderheid is daar voor. Op dit moment geldt de dienstplicht alleen voor Deense mannen.

Denemarken wil militaire dienstplicht voor vrouwen invoeren

"Denemarken gaat meer investeren in defensie, de afgelopen jaren hebben ze erg bezuinigd. Vooral na de invasie in Oekraïne hebben ze een grote draai gemaakt en ze hebben meer jongeren nodig. Het is een geëmancipeerd land, dus in Denemarken wordt het als een logische stap gezien", vertelt correspondent Rolien Créton in het NOS Radio 1 Journaal.

Vrouwen in het leger

"Bovendien zeggen ze dat er een cultuuromslag nodig is binnen het leger. De afgelopen jaren hebben meerdere vrouwen zich vrijwillig aangemeld, maar vooral het afgelopen jaar zijn er MeToo-verhalen gekomen." Vrouwen binnen het leger vertelden over seksueel geweld binnen het leger. "Ze vertellen dat ze zich niet veilig voelen, daar moet nog veel veranderen. De achterliggende gedachte van dienstplicht voor vrouwen is ook dat als er meer vrouwen in het leger komen, komt die cultuurverandering sneller op gang."

Dienstplicht

In Denemarken wordt er een kleine 'selectie' gemaakt van de jongeren om mee te doen aan de dienstplicht, ongeveer zo’n 5 procent van de jongeren. "Dat zijn jongeren die zelf aangeven op formulieren dat ze gemotiveerd zijn en dat is nu al voor mannen en vrouwen, maar vrouwen konden tot nog toe vrijblijvend op elk moment stoppen. Dat kan in de toekomst niet meer", legt Créton uit.

Jongeren die de dienstplicht ingaan, krijgen een basistraining van 4 maanden. "Dan komen ze terecht bij de landmacht, marine of luchtmacht. Er zijn ook speciale onderdelen zoals de koninklijke lijfwacht. Dan krijg 8 maanden training, maar het zijn alleen de jongeren die er zelf voor kiezen."

Toekomst

De verwachting is wel dat dit systeem in de toekomst wordt uitgebreid. Naast het huidige systeem, wil Denemarken dan ook een loting invoeren. "Dan zal die periode van 4 maanden worden verlengd, dan worden er meer jongeren opgeroepen. Mannen en vrouwen."

Training

Een militaire training van 4 maanden is kort. Créton vertelt dat het vooral de bedoeling is dat jongeren kennis maken met de militaire diensten. "Je leert niet alleen marcheren en schieten, maar je krijgt ook eerste hulp en je leert branden blussen. Op die manier proberen ze jongeren enthousiast te maken voor het leger. Dan hopen ze ook dat ze blijven hangen in het leger."

Reactie

Deense burgers vinden het belangrijk dat er wordt geïnvesteerd in het leger, legt Créton uit. "Ook die dienstplicht voor vrouwen wordt echt als een logische stap gezien, maar het zijn wel de 18-jarigen waar dit voor geldt. Zij moeten het waarmaken. Jongeren moeten wel aan het idee wennen, denk ik. Ze kennen de dienstplicht hier amper, de afgelopen jaren waren het de jongeren die zelf wilden. Dienstplicht voor jongeren is toch een idee dat vrij abstract is en ver weg staat. "

RJN denemarken

NOS Radio 1 Journaal

Word iedere werkdag wakker met het vertrouwde NOS Radio 1 Journaal, gepresenteerd door Astrid Kersseboom. Met natuurlijk het laatste nieuws, achtergronden en de vooruitblik op de dag. Maandag t/m vrijdag van 06.00 tot 09.30 uur op NPO Radio 1.

In het weekend hoor je het NOS Radio 1 Journaal van 07.00 tot 08.30 uur, gepresenteerd door afwisselend Sander van Hoorn en Dieuwke Teertstra.

Ster advertentie
Ster advertentie