Buitenland
KRO-NCRV

Hulp voor Curaçao: 'Dit is een noodkreet'

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Hulp voor Curaçao: 'Dit is een noodkreet'

Een aantal betrokken Nederlanders deed dit weekend een oproep: Nederland moet met 'compassie en een warm hart enerzijds en koel verstand anderzijds' nadenken over een steunpakket voor Aruba, Curaçao en Sint-Maarten. Roger van Boxtel was één van hen: "Dit is een noodkreet. Er is heel veel leed."

Dat steunpakket van 370 miljoen euro ligt er, maar daar zijn strenge voorwaarden aan verbonden. Zo moeten onder andere de salarissen van ambtenaren en bestuurders van overheidsbedrijven met 12,5 procent worden verlaagd.

Trap schoonvegen

Volgens Van Boxtel, voormalig minister van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties, moet in tijden van crisis iedereen de trap van boven schoonvegen. "Dat gebeurt bij bedrijven ook, dus ik vind dat je van alles mag vragen vanuit een wederkerigheid."

Anderzijds moet Nederland onmiddellijk hulp bieden, zodat mensen niet het gevoel hebben in de steek te worden gelaten. 80 duizend inwoners van Aruba, Sint-Maarten en Curaçao hebben snel voedselhulp nodig.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Zware klappen

Toeristen zijn vanaf deze week weer welkom, maar verschillende crises overspoelden de afgelopen maanden de eilanden. Orkaan Irma raasde langs, buurland Venezuela raakte in een diepe economische recessie wat leidt tot een vluchtelingeninstroom en daar overheen kwam nog de coronacrisis – die zorgt voor zware economische klappen.

Het is maar de vraag hoeveel toeristen zin hebben in een vakantie op Aruba, Curaçao of Sint-Maarten. Met afstand de belangrijkste bron van inkomsten op de eilanden.

Hervormingen

Volgens VVD-Kamerlid André Bosman kan er alleen geld naar de eilanden als ze voldoen aan bepaalde voorwaarden. "Die leningen kunnen niet zomaar op het eiland verschijnen met het idee, hier is nog meer geld." Volgens hem is de essentie van die voorwaarden dat er hervormingen plaats moeten vinden.

Kathleen Ferrier, voormalig CDA-Kamerlid noemt de situatie op de eilanden 'ellendig'. Ze is ook voor voorwaarden, omdat dit betekent dat je elkaar als partner serieus neemt. Volgens haar ontbreekt het in het overleg met de Antillen en ook met Suriname, wel eens aan gelijkwaardigheid. Daarnaast is het belangrijk dat er nu gerichte steun komt voor die delen van de bevolking die in grote armoede verkeren.

Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Ster advertentie
Ster advertentie