Oorlogstaal in 'onbestuurbaar' Bosnië: gaat de vlam weer in de pan?
- Nieuws
- Oorlogstaal in 'onbestuurbaar' Bosnië: gaat de vlam weer in de pan?
Zesentwintig jaar na de oorlog in Bosnië rommelt het weer in het Balkanland. Met name de president van de Bosnische Serviërs, Dodik, slaat oorlogstaal uit. Dreigt er een nieuwe oorlog? Correspondent Tijn Sadée ziet veel problemen: "Het land is onbestuurbaar", zegt hij in Europa Draait Door.
Meteen luisteren: Europa Draait Door over Bosnië - Europa draait door
De onbestuurbaarheid is begonnen bij het vredesakkoord, het Verdrag van Dayton, dat in 1995 werd gesloten. Met dit akkoord werd geprobeerd de etnische spanningen te doorbreken door Bosnië en Herzegovina te verdelen in twee entiteiten: één voor de Serviërs en de ander voor de Bosnische Kroaten en Bosnische moslims (Bosniakken), vertelt de correspondent. Dit maakt het land erg ingewikkeld. "Het verdrag wordt een monsterlijk gedrocht genoemd", vertelt Sadée.
Om het nog wat ingewikkelder te maken, hebben de etnische groepen ook nog eens allemaal een eigen president die het presidentschap rouleren. "Ik denk niet dat de luisteraars dit nog kunnen volgen", zegt de correspondent in de podcast.
Dodik
De president van de Servische minderheid, Milorad Dodik, is momenteel het vuurtje op aan het poken met pro-Servische taal. "De mogelijkheid om meer macht te krijgen is toch maar weer om nationalistische reflexen aan te boren", vertelt Sadée. Hij wordt gesteund door twee EU-leiders, namelijk Orbán (Hongarije) en Jansa (Slovenië). "Dat is ongelofelijk beschamend voor de EU, dat zij zo'n oorlogshitser steunen. De EU staat in zijn hemd", stelt de correspondent. Dodik stelt ook gesteund te worden door Rusland en Servië.
Sadée denkt echter dat het qua oorlog niet zo'n vaart zal lopen. "Ik ga een beetje op de rem staan. Servië heeft er geen belang bij om Dodik in zijn oorlogshitserij volledig te steunen. Ze onderhandelen momenteel over EU-lidmaatschap", denkt Sadée. Ook Rusland reageert niet per se: toen Kosovo onafhankelijk wilde worden was iedereen bang wat Rusland zou doen, maar Rusland deed niks, zegt de correspondent.