Buitenland

Nigeriaanse studenten hebben extra moeite om uit Oekraïne te vluchten

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Nigeriaanse studenten hebben extra moeite om uit Oekraïne te vluchten

Onder de honderdduizenden mensen die nu uit Oekraïne proberen te vluchten, zijn ook veel buitenlanders die daar wonen. Een grote groep vormen Nigeriaanse studenten. Van hen komen verhalen dat ze op hun vlucht worden lastiggevallen.

Nigeriaanse studenten vluchten met moeite uit Oekraïne

“Voor Afrikanen is het extra moeilijk om Oekraïne te verlaten”, vertelt correspondent Elles van Gelder in het NOS Radio 1 Journaal. In een viraal filmpje is te zien dat een groep jonge mannen staande wordt gehouden. Agenten houden zelfs de groep onder schot. De mannen houden hun handen in de lucht.

Huidskleur

De video is gefilmd door student uit Nigeria, hij documenteerde zijn vlucht uit het land. “Hij laat echt zien hoe moeilijk het is voor hem en zijn vrienden om weg te komen. Hij is nu wel veilig in Polen, maar dat ging niet over een nacht ijs.” Het is volgens de student extra moeilijk om te vluchten, vanwege hun huidskleur.

“Het was moeilijk op een plek te krijgen in het openbaar vervoer. Er werd gezegd: vrouwen en kinderen eerst, maar ze kwamen er al snel achter dat ze dan witte vrouwen en kinderen bedoelden. Totdat ze heel veel lawaai gingen maken, toen mochten zwarte vrouwen en kinderen ook mee.” Als zwarte man was het, volgens van Gelder, al helemaal lastig. “Zij konden al helemaal achteraan sluiten.

Grens

Ook bij de grens met Polen was het heel moeilijk om er door te komen. Het was zelfs vijandig.” Dat het ingewikkeld zou zijn om het land te ontvluchten, wisten de Nigeriaanse studenten, maar zo veel weerstand hadden ze niet verwacht. “Het was: eerst honderd Oekraïners en dan misschien een of twee Afrikanen”, vertelt van Gelder.

Dit is niet het enige verhaal dat rond gaat. Van Gelder houdt de ervaringen van veel Nigeriaanse en Afrikaanse studenten en expats in de gaten via een app-groep. “Die vertellen over verhalen die vrijwel hetzelfde zijn. Heel veel hebben problemen om weg te komen. Vooral bij de grens van Polen.” Sommige raden zelfs aan om het te proberen bij een andere grens. “Er wordt soms letterlijk tegen ze gezegd dat ze aan de kant moeten.”

RJN nigeriaanse studenten

Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Ster advertentie
Ster advertentie