Buitenland

Al honderden arrestaties bij pro-Navalny-protesten in oosten van Rusland

foto: AFPfoto: AFP
  1. Nieuwschevron right
  2. Al honderden arrestaties bij pro-Navalny-protesten in oosten van Rusland

Duizenden mensen demonstreren in Oost-Russische steden voor de vrijlating van oppositieleider Aleksej Navalny. Volgens waarnemersorganisaties zijn 238 mensen opgepakt. Later vandaag staan grotere protesten in Moskou en Sint-Petersburg gepland.

Een groot deel van het centrum van de hoofdstad is preventief afgezet en er is veel politie op de been. Volgens een verslaggever van Reuters zijn er al honderden aanwezigen en is de politie begonnen met arrestaties. Zeker tien mensen zouden zijn aangehouden.

In zeker 65 steden staan pro-Navalnydemonstraties gepland. De autoriteiten hebben daar geen toestemming voor gegeven en waarschuwen deelnemers om niet te gaan.

-50 graden

Desondanks zijn in bijvoorbeeld in Vladivostok en Chabarovsk, aan de oostgrens met China, mensen de straat op gegaan. Op sociale media is te zien dat ze leuzen als "bandieten" scandeerden. Volgens de onafhankelijke waarnemersorganisatie OVD-Info waren er zo'n 3000 deelnemers in de twee steden. Er zouden 48 demonstranten zijn gearresteerd.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.Verspreid over Siberië en het verre oosten hebben 15.000 mensen gedemonstreerd, schrijft The Moscow Times. "Ik verwacht in Moskou en Sint-Petersburg een veel grotere opkomst", zegt correspondent David Jan Godfroid.

Aangezien er geen toestemming is gegeven voor de protesten is de verwachting dat de politie hard op zal treden. Volgens Navalny's team zijn al meerdere organisatoren opgepakt.

Celstraf Navalny

Het Kremlin stelt dat de 44-jarige activist door westerse landen is gestuurd om tweedracht te zaaien. De oppositieleider werd een week geleden gearresteerd nadat hij was teruggekeerd naar Rusland. De rechter oordeelde dat hij minstens tot half februari vast blijft zitten.

Navalny hangt een celstraf van 3,5 jaar boven het hoofd. Daar was hij in 2014 al voorwaardelijk tot veroordeeld wegens verduistering. Volgens Navalny en internationale organisaties was dat een politiek showproces.

'Miljardenpaleis van Poetin'

Afgelopen week publiceerde het team van Navalny een video waarin president Poetin wordt beschuldigd van grootschalige corruptie. Het Kremlin ontkent de beschuldiging dat Poetin 'een miljardenpaleis' heeft laten bouwen met verduisterd geld. De video is inmiddels 66 miljoen keer bekeken en dient waarschijnlijk als katalysator voor de protestgolf van vandaag.

Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Ster advertentie
Ster advertentie